• Default
  • Engels

Reviews van onze reizigers

Reviews van onze reizigers. Op deze pagina plaatsen we reviews van reizigers die met AfrikaOnline op reis zijn weggeweest.

Reviews van onze reizigers met AfrikaOnline

Review autorondreis Kaapstad

17 daagse autorondreis Kaapstad – Garden Route

Wed 06 Feb 2019 11:17 AM

Leony,
We are now in the BA Lounge at Cape Town waiting for flight home.
Great holiday - helped by your hard work in organising our accommodation & Car Hire.
Rooms in hotels excellent .
So we are looking forward to our next visit whenever that may be .
Best Regards & Thanks.
Bruce & Lynne.

Sent from my iPad

24 daagse autorondreis Namibie en Botswana

Twee echtparen maakten een 24 daagse autorondreis door Namibie en Botswana en verbleven in een lodges

31 januari 2019

Hallo Leony

Zoals beloofd hier onze review

Afgelopen zomer hebben wij (twee bevriende echtparen) een schitterende reis door Namibië en Botswana gemaakt. Onze complimenten voor de organisatie, met name voor Leony van Afrika Online.
Zij heeft deze reis samen met ons in elkaar gezet . Er werd goed geluisterd naar onze wensen .
Op de heenreis hadden we helaas de pech dat we 24 uur in Frankfurt moesten wachten, omdat we als gevolg van een technische probleem, onze aansluitende vlucht misten. Door onderhandelingen van Leony met Lufthansa hebben wij hiervoor een schadevergoeding ontvangen. We zijn zeer tevreden over deze onderhandelingen en willen op deze manier onze oprechte dank uitspreken naar Leony van Afrika Online.
Gijs en Marian, Cor en Inge

Met vriendelijke groet,
Marian de B.

Autorondreis door Namibië met gezin en jonge kinderen

22 daagse autorondreis door Namibië

Donderdag 16 Augustus 2018

Beste Leony,

Allereerst willen we je hartelijk bedanken voor het regelen van onze reis naar Namibië.

Het was echt top! Wat een mooie campsites heb je voor ons uitgezocht!
We hebben echt op en top genoten.
Dat we in de nacht van 16-17 beroofd zijn van paspoorten/geld/pasjes heeft zelfs de pret niet mogen drukken.
Er is om 5 uur 's nachts een ruit in geslagen van de auto en mijn tas is er toen uitgehaald. (Alle andere nachten wel mee in de tent genomen maar toen vergeten.) Gelukkig toen om 7 uur de receptie open ging tegen de mensen daar kunnen vertellen en zij hebben toen meteen twee mannetjes aan het werk gezet om onderzoek te doen en sporen te volgen. Binnen een uur hadden we alles behalve het contante geld terug. Ze waren heel behulpzaam met alles regelen en baalden zelf zichtbaar van het hele gebeuren. Echt tot hoe de service was en hoe ze ons hielpen en zelfs geld te leen aanboden voor het geval we niets meer konden pinnen omdat ik mijn passen meteen geblokkeerd had. Ze hebben zelfs meegeholpen met een nieuwe ruit te regelen voor de auto. (Financiële stukje wordt door Britz met de verzekering geregeld.)

We hebben goed reclame voor je gemaakt als mensen aan ons vroegen hoe wij onze vakantie geregeld hadden.
Ik ben nu druk bezig met een website met onze reisverhalen. Mocht je het leuk vinden om die te zien, laat maar weten dan stuur ik je de link.
Met vriendelijke groet,
Christianne

Prive rondreis door Oeganda

23 daagse prive rondreis door Oeganda

11 April 2018 12:52

Weer al een maand terug van onze schitterende vakantie naar Uganda. Wat een prachtige rondreis hebben we gehad. Alles perfect geregeld door Leony van Afrika Online.
Bij aankomst in Entebbe stond onze gids Abdu ons op te wachten. We werden op een hartelijke manier welkom geheten. De volgende ochtend begon onze trip richting het noordoosten. Een bezoek aan Kidepo Naionaal Park bevelen we ten zeerste aan. Ondanks dat het aardig wat km zijn, valt dit niet op omdat er onderweg zoveel moois te zien is. Het park zelf is geweldig. We hebben allerlei wild kunnen spotten, zelfs een leeuw en leeuwin met prooi van heel dichtbij. Vlakbij ook nog een stam bezocht die verwant zijn aan de Masai in Tanzania. Na Kidepo hebben we nog meer nationale parken bezocht zoals Murchison Falls Nationaal Park, waar we ook een prachtige boottocht op de Nijl hadden, Kibale Forest waar we de chimpansees gezien hebben, Queen Elizabeth Nationaal Park, waar we zowel een boottocht hadden als een schitterende wandeling in de Kyambura kloof. Hebben ook het zuidelijk gedeelte van dit park bezocht, Ishasha, bekend om leeuwen die in bomen zitten. Helaas hebben we die niet gezien. Zaten waarschijnlijk in Congo. Hebben er wel s’ ochtends hyena’s gezien. Vervolgens naar Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park waar we gelukkig de gorilla’s hebben gezien. Het was een hele klim maar zeker de moeite waard. Vlakbij ook een interessant bezoek aan de Batwa Pygmy bevolking gebracht. Dit waren de oorspronkelijke bewoners van het Mgahinga Gorilla Park. Omdat dit park een nationaal park werd moesten de bewoners daar weg. Interessant om te zien hoe ze overleefden in het regenwoud. In het Mgahinga Park kun je ook gorilla’s spotten. Prijs is hetzelfde als in Bwindi. De begroeiing is hier minder dik dus waarschijnlijk meer kans om de gorilla’s op een open plek te bekijken. Vervolgens ook nog Lake Bunyoni bezocht en als afsluiting van onze reis nog 2 volle dagen op een van de Sesse eilanden, nl Bugala Island. Vervolgens met de veerboot weer terug naar Entebbe. Eind van een schitterende vakantie in een prachtig, superveilig land met een heel vriendelijke bevolking.
Tot slot willen we nog vermelden dat Leony van Afrika Online er alles aan gedaan heeft om de juiste overnachtingsplaatsen voor ons te zoeken. Omdat wij afhankelijk waren van elektriciteit was dit voor haar een hele uitdaging. Onze gids Abdu had zelfs een eigen generator mee voor het geval er geen stroom voorhanden was. Top!!!
We kunnen daarom AfrikaOnline van harte aanbevelen. Bijna alles is bij hun mogelijk. Als we weer richting het Afrikaanse continent gaan zullen we zeker weer met dit reisbureau op reis gaan.

Herman en Marleen

17 daagse Zuid-Afrika camperreis

17 daagse camperreis met de hele familie 11 personen met de kerstvakantie van Kaapstad naar Addo en terug (Garden Route)

dinsdag 9 januari 2018 9:55

Hallo Leony,

We zijn inmiddels weer terug van de trip naar ZA. Ik wilde je bij deze enorm bedanken voor de mooi opgezette reis en het regelen van alle aansluitingen en reserveringen. Alles, maar dan ook alles is goed gegaan. Zelfs bij de vluchten met de bagage afhandeling hebben niet meer problemen ondervonden dan de boekingen die een beetje door elkaar waren geplaatst, maar dat wisten we van tevoren. Hieronder nog een paar punten waar je mogelijk nog iets aan hebt voor nieuwe boekingen:

Bijna alle campings waren mooi van opzet en hadden we goede plaatsen; zelfs gezien de drukte stonden we bijna overal naast elkaar. Alleen de camping TsiTsikamma Sunrise was van mindere kwaliteit. De eigenaar Dennis doet zijn best, maar is geen echte campinghouder. Diverse regels (lawaai na 22h00 en honden die overall hun ontlasting doen) worden overtreden en er wordt niet gehandhaafd. Ook het toilettengebouw is van matige kwaliteit en de warmwater voorziening is niet goed in orde. Dat was het enige minpunt. Voor de rest niets dan lof.
Eén klein nadeel betreffende de reis was de afstand tussen Oudshoorn en Addo en de afstand tussen Addo en TsiTsikamma Sunrise. Het was natuurlijk moeilijk de campings te boeken en we zijn echt heel blij geweest Addo te hebben kunnen bezoeken (olifanten, leeuwen en waterbuffel gezien), maar het was prettiger geweest op beide stukken een tussenstop te hebben. 250 km is meer dan genoeg voor 1 dag reizen als je er ook nog af en toe uit wilt.
De kwaliteit van de campers was gemiddeld. Het zijn maar kleine puntjes, maar mogelijk kunnen jullie er nog wat mee richting deze organisatie voor de toekomst. We hadden één camper waar het raam telkens van open ging (knop leek ingedrukt te blijven). Bij bellen naar de verhuurder werd alleen gemeld dat er zou worden teruggebeld, maar dat is niet meer gebeurd. We hebben het zelf opgelost met sterk plakband. Bij een tweede camper was de koelkast afwisselend te koud en te warm. Afsluitingen van de lades waren soms kapot, waardoor deze tijdens het rijden open en dicht gingen en de bevestiging van de tafels in de vloer was bij 1 camper echt verdrietig. De Toyota auto met daktenten was er niet meer en we hebben een Ford hiervoor in de plaats gekregen. Dat was een prima auto, maar hiervoor wilden ze echter ZAR 8000 extra in rekening brengen. Ik moet nog afwachten of ze dat afschrijven van de credit card, maar verwacht dat ze dat niet zullen doen. Ik moet wel zeggen dat Mohammed er alles aan deed om ons goed te helpen.
Ook nuttig om te weten is dat de campers die wij hadden niet over Chapmans Peak mogen. Daar zijn ze te hoog voor. Ook goed te weten voor een toekomstige trip.

Een laatste vraag betreft de doorlopende reisverzekering die we hiervoor hebben afgesloten. Kan ik die bij jou beëindigen of moet ik dat direct doen bij Allianz?

Al in al een trip die zeker een herhaling waard is. Ik houd AfrikaOnline zeer zeker in mijn adressenbestand.
Groet,

Frank

14 daagse Best of Namibia groepsreis gemaakt vanaf Kaapstad naar Namibië

Namibië groepsreis vanaf Kaapstad naar Namibië

26 november 2017

Hoi Leony,

Ik heb een hele leuke vakantie gehad. Namibie is zo anders dan de andere Afrikaanse landen die ik bezocht heb. Hele leuke ervaring. De groep was wat aan de grote kant vond ik met 22mensen, maar gelukkig wel een leuke groep.
Daarna heb ik het met mijn vriendin ook nog een leuke week gehad.
In de bijlage nog wat mooie foto's, als je wilt mag je die gebruiken.
Ik wil je nogmaals bedanken voor alles en misschien tot ziens.

Groeten Esther

14 daagse best of namibia kampeer groepsafari

14 daagse best of namibia kampeer groepsafari rondreis verslag

30 augustus 2017

Hi Leony,

We zijn weer thuis na een adembenemende reis door Namibie, De reis voldeed volledig aan onze verwachtingen en hadden een heel leuke groep met fantastische chauffeur en een kok die wel mee naar huis hadden willen nemen. Geweldig wat deze man onder primitieve omstandigheden op tafel wist te zetten. Het varieerde van Oryx steak tot barracuda en nog veel meer. De accommodatie in Kaapstad was prima en zelf hadden we nog 2 dagen in Gocheganas (Windhoek) na de reis doorgebracht. Niet goedkoop, maar zeker aan te raden.

We gaan zeker nog een keer terug en dan Oost-Afrika bezoeken.

Hartelijk dank voor je hulp bij onze vragen en de wijzigingen. Mede door jouw assistentie hebben we genoten.

Met vriendelijke groeten,
Irma & Reinier Stoltenborg

Best of Namibia groeps kampeersafari

www.afrikaonline.nl/afrika-bestemming/namibie/groepsreizen/14-daagse-best-of-namibia-kampeer-groepsafari/

Reisverslag-review rondreis Zuid-Afrika en Zimbabwe

23 daagse autorondreis Zuid-Afrika en Zimbabwe

7 augustus 2017

Reisverslag rondreis Zuid-Afrika en Zimbabwe, van 11 juli t/m 2 augustus 2017

Na een fantastische rondreis door Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn we weer thuis. De reis was met veel inzet georganiseerd door Afrika Online en is perfect verlopen!

Na een voorspoedige vlucht stond op het vliegveld van Johannesburg de chauffeur van de transfer al op ons te wachten. Hij bracht ons naar Marben Manor, waar ons een zeer hartelijk welkom wachtte, en prachtige kamers. De volgende dag werd al om 8.15 de auto gebracht en na een prima ontbijt zijn we naar Pilanesberg National Park vertrokken. Wat een prachtig park, en Bakubung lodges is een heerlijke plek om alle werkdrukte ver achter je te laten! Tijdens de gamedrive op diezelfde dag meteen terechtgekomen tussen een kudde olifanten, en even later liep er een leeuw naast de auto. Onze vakantie kon al niet meer stuk! Vandaar naar Marakele National park. Ook heel mooi, meer bergachtig. De “luxe”safaritent was echter vooral basic, en de betonnen aanbouw aan de tent met daarin het sanitair was ook niet wat je je er bij voorstelt. Vandaar naar Mapungubwe National Park. Prachtig, wat een bijzonder landschap! En een fantastische lodge midden in het park. ‘s Avonds liep er een kudu tussen de lodges door, en er blijken ook regelmatig olifanten te lopen. De volgende dag uitgebreid door het park gereden (veel baobabs) en de dag daarna een “heritage tour” gedaan, naar de archeologische opgravingen in het park, erg interessant.
Vandaar naar de Soutpansbergen. Geslapen in Madi-a Thava, een guesthouse met lodges van Nederlandse eigenaren. Zij zijn ook erg betrokken bij de kunstnijverheidsprodukten die in de regio gemaakt worden en de lodges zijn in stijl ingericht. Heel erg leuk en een heerlijke plek om een dag te relaxen. Vandaar naar Punta Maria, een van de meest noordelijke toegangen tot het Kruger Park. Vier nachten in het Kruger verbleven, in Shingwedse restcamp, Mopani en Skukuza. Prachtig weer en heel veel dieren gezien. De vijfde dag met tegenzin het Krugerpark verlaten en een korte tocht naar Hazyview, waar we geslapen hebben in Plumbago guesthouse. Ook daar weer een zeer hartelijk welkom, compleet met sherry. De kamers waren heel luxe, in Engels stijl ingericht, en de eigenaren waren erg vriendelijk en behulpzaam. De volgende dag via een deel van de Panoramaroute naar Dulllstroom en de dag daarna de auto ingeleverd op het vliegveld van Johannesburg en naar Harare in Zimbabwe gevlogen. Daar weer een vlekkeloze transfer, naar guesthouse Jacana Gardens. Een oase in een drukke stad! De volgende dag werd al weer vroeg de auto gebracht, met vierwielaandrijving. Verder Harare bekeken en de dag daarna naar Great Zimbabwe, dé grote archeologische vindplaats van Zimbabwe. Erg indrukwekkend! De dag daarna naar Nyanga National park, in de bergen in het oosten. Gelogeerd in de lodges van het Troutbeck resort. Wat een prachtige natuur daar! En wat prettig dat we vierwielaandrijving hadden… Overdag hadden we redelijk goed weer, maar ’s nacht was het erg koud. Gelukkig wel genoeg dekens, maar de open haard was maar net genoeg om het huisje te verwarmen. Tot slot nog één nacht terug naar Jacana Gardens in Harare, en de dag daarna via een overstap in Johannesburg weer naar huis.

We hebben een fantastische vakantie gehad, perfect georganiseerd door Afrika Online. Het was erg prettig dat onze vakantie “op maat” kon worden samengesteld, en we niet vastzaten aan “bouwstenen”. We gaan graag nog een keer met jullie op pad!
Met vriendelijke groet,
Familie van der Boon

23 daagse auto rondreis Zuid Afrika & Zimbabwe

Auto rondreis Zuid Afrika & Zimbabwe

04 augustus 2017

Beste Leony,

We zijn gisteren thuisgekomen van een fantastische reis door Zuid-Afrika en Zimbabwe. Alles was perfect georganiseerd! De transfers van het vliegveld naar de lodges verliepen soepel, de auto's in Zuid-Afrika en Zimbabwe werden allebei probleemloos om 8.15 gebracht, en de lodges waren allemaal erg leuk en comfortabel, te beginnen met Marben Manor in Joburg waar we bijzonder hartelijk werden ontvangen, en eindigend in Jacana Gardens in Harare, wat een heerlijke plek! We hadden ons geen betere vakantie kunnen wensen!

Nogmaals hartelijk dank voor al het organiseren, en als je wilt, schrijven we graag een uitgebreide review!

vriendelijke groet,

Monique van der Boon

19 daagse selfdrive Zuid Afrika, Mozambique en Swaziland

selfdrive Zuid Afrika, Mozambique en Swaziland

23 juni 2017

Beste Leony,

We zijn nu ruim 3 weken terug, maar genieten nog enorm na. Het was een bijzondere reis om nooit te vergeten. Zoveel verschillende dieren gezien en met de lente en alle 'jonkies' erbij maakte het extra speciaal.

Graag willen we nog een aantal dingen aan je meegeven:

- De eerste nacht zijn we niet op het juiste adres gebracht. In plaats van naar The Safari Club zijn we naar The Mannah Executive Guest Lodge gebracht. Hierdoor was het voor Britz Rentals de volgende ochtend even zoeken waar wij zaten.

- Graag hadden we van tevoren willen weten dat we nog entree gelden voor de parken moesten betalen. Logisch dat dit ter plekke moet, maar dan kun je er met cash geld rekening mee houden.

- Voor de meeste autoritten gold dat we er langer over deden dan geschat in de reisbescheiden. Dit had onder andere te maken met de 'off road' stukken en de strenge snelheidsregels in Mozambique. Waar ik persoonlijk nog steeds 'nachtmerries' over heb is het stuk van Bilene naar Ponta d'Oura. Tot de ferry was het prima rijden, maar over het stuk van 90km tussen de ferry in Maputo en Ponta d'Oura hebben we 4 uur gedaan. Ivm de rotsige weg gevolgd door 30cm zand waar we echt niet stil wilden staan konden we niet harder rijden dan 20/30km. De GPS zei dat we dezelfde weg terug moesten, voor de grensovergang Namaacha. Gelukkig gaf de eigenaar van Gala Gala aan dat we ook naar het zuiden konden rijden, de grens over naar Zuid-Afrika en ergens anders de grens over naar Swaziland (niet bij Namaacha, maar bij Golela). Dit is een goede tip voor de volgende reizigers op dit stuk!

- In ruim 2,5wk hebben we meer dan 3.000km gereden. Hier hebben we zelf voor gekozen! Maar daarom waren de 2 overdagen bij Tofu en Ponta d'Oura wel extra fijn :).

Als we de foto's en de filmpjes terugkijken is het soms niet te bevatten hoe dicht we bij zoveel bijzondere dieren zijn geweest. En dat in afwisseling met strand en relaxen maakten het voor ons een perfecte combinatie.

Bedankt voor de organisatie van onze reis!

Vriendelijke groet,

Deniece & Joost

15 daagse Westkust, Namaqualand en Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park

Westkust, Namaqualand en Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park

9 mei 2017

Hoi Leony,

We zijn weer thuis ;-( maar gelukkig schijnt hier het zonnetje ook (een beetje). We hebben echt een superreis gehad; alles was geweldig. De natuur, de beestjes, de locaties, de mensen, het eten en vooral dat alles zo goed en fijn geregeld was. Nogmaals hartelijk dank en mocht ik nog eens terug willen komen (of een andere mooie reis willen maken in een land wat je doet), dan weet ik je te vinden.

Heel hartelijke groet,

Jiska (en ook vast wel van Babette)

15 daagse Westkust, Namaqualand en Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park

5 weken autorondreis Zuid Afrika met daarna safari in Zimbabwe Hwange park en Botswana Chobe Nationaal Park, Afsluiting in Victoria Falls

Zuid Afrika met daarna safari in Zimbabwe Hwange park en Botswana Chobe Nationaal Park, Afsluiting in Victoria Falls

6 februari 2017

Leony,

We hebben natuurlijk ondertussen al contact gehad na onze reis, maar we wilden je een complete samenvatting van onze reis, onze “bucket-list-reis”, niet onthouden.

Op zondag 16 oktober 2016 stonden we na een nachtje in het nabij gelegen Van der Valk hotel om 5.00 op Schiphol, voor het begin van onze 5 weken Afrika. Om 8.00 vertrok de KLM vlucht naar Parijs, waar we meteen heel blij waren dat we Premium Comfort plaatsen hadden. Er was een extra zware controle op Charles de Gaulle, waar we maar ruim een uur hadden om de aansluitende vlucht te halen… Verschillende mensen stonden vertwijfeld in een hele lange rij, maar wij mochten deze rij passeren en hadden vervolgens ook voorrang bij het boarden en heerlijke ruime plaatsen.

Aankomst in Kaapstad was op tijd en onze transfer stond netjes te wachten om ons snel naar Camps Bay te brengen. Een prima plek dat Campsbay Resort, met allemaal eettentjes voor ontbijt en diner in de buurt, evenals een supermarkt. Prima uitvalsbasis voor wat wij in de Westkaap wilden doen en gedaan hebben: Robben eiland, Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en natuurlijk de Chapmans Peak drive.

Daarna naar Kagga Kamma in de Cederbergen, wat een bijzondere energie daar! Een schitterende plek waar we wel langer hadden willen zijn, de hike door de bergen met de rotsschilderingen was ook formidabel, helaas ging de “stargazing” niet door vanwege de te harde wind. Het waren wel grappige verblijven, die “rotswoningen”, de verzorging was verder ook uitstekend.

De Leeuwenhof in Paarl was als volgende stop ook prima, Nederlandse eigenaren die het ons erg naar onze zin maakten, we hebben heerlijk genoten van diverse heerlijke wijnen in dit gebied.

Gansbaai was fantastisch! De Crayfish Lodge is echt een aanrader, de panorama suites bieden een fantastisch uitzicht en de eigenaren doen alles om het je naar je zin te maken, geven uitstekende tips, regelen reserveringen, echt een plek om naar terug te keren.

Mossel Bay is leuk om even te bekijken maar daar hoeven we geen tweede keer heen, Linkside was prima om te overnachten. In St Francis Bay zat het weer niet mee en daardoor waren we snel uitgekeken in de omgeving. Sandal Guesthouse was verder uitstekend!

Na de vlucht van Port Elizabeth naar Durban overnacht in Salt Rock bij Petit Provence. Ook al was het maar voor één nacht, dit vonden we qua verblijf een tegenvaller. De kamer (Lavender) gaf een beetje het gevoel dat we in een kelder zaten. Het personeel deed z’n best, maar toen we vroegen naar een reservering in een restaurant en een taxi werden we door de zoon van de eigenaar afgescheept dat ze dat niet deden maar dat er wel telefoonnummers in de map in de kamer stonden. Niet echt gastvrij.

Isandlwana Lodge was weer heel bijzonder, ook al was de sfeer anders door droevige gebeurtenissen eerder dat jaar rond hun “huis historicus”. De verzorging en de excursies waren super, evenals de bijzondere kamers. Hierna hadden we het probleem met onze huurauto, nog bedankt voor je hulp, het is allemaal goed gekomen en een groot deel van de gemaakte extra kosten is door Hertz vergoedt.

De Maqueda Lodge in Marloth Park was heerlijk, de verzorging, het heerlijke eten, de safari’s, echt een plek om naar terug te keren. We begrepen van Francois dat ze mogelijk een nieuwe lodge gaan bouwen aan de rivier met kamer waarvan de “ decks” uitkijken over de rivier. Dat lijkt wat te beloven!!

Naledi was een enorme verwennerij, wat een luxe en wat een aandacht krijg je daar! Men was ook heel attent voor de twee jarigen in de tijd dat wij er waren: zingend en dansend personeel tijdens het diner, taarten met naam en cadeautjes op de kamer. Wat ging de tijd hier snel voorbij!!

Abangane Lodge bij Hazyview heeft een schitterende ligging in een fantastische omgeving; dicht bij Kruger, middenin de Panoramaroute. Ideaal om langere tijd te verblijven. Het leuke was dat de (nieuwe) eigenaren de lodge overgenomen hadden van kennissen van onze Zuidafrikaanse vrienden. Wat een toeval.

Het verblijf in Krugersdorp bij onze (nu) Zuidafrikaanse vrienden was fantastisch, (jeugd-)herinneringen werden opgehaald en we hebben daar diverse bekende plekken bezocht. De tijd ging veel te snel voorbij.

Dan de kers op de taart: Zimbabwe en Botswana! Zodra we in Zimbabwe aankwamen voelde dat als thuiskomen, wat een prettige en vriendelijke mensen. De rit naar Hwange was nog vrij lang maar we hadden een heel fijn en open gesprek met onze chauffeur, waarbij het hele dagelijkse leven in Zimbabwe aan de orde kwam. Het verblijf in de Ivory Khulu Lodge was schitterend, onze eigen douche en bad buiten. Heerlijk ontbijt en diner en de lunches en sundowners op safari, twee nachten waren veel te kort!

Hetzelfde kan gezegd worden voor Elephant Camp in Chobe Botswana. worden. Na weer een hele fijne transfer (eigenlijk waren het er twee, bij de grens moesten we wisslen) was de ontvangst heel vriendelijk en gingen we bijna direct op safari. Wat een fantastische natuur hebben ze daar en wat hebben we veel gezien. Het ontbreekt je daar aan niets en ook hier: wat een vriendelijke en behulpzame mensen.

Als afsluiting na een lange rit met drie transfers vanuit Botswana naar Victoria Falls tenslotte de Gorges Lodge…. Wauw wat een schitterende plek! Tweehonderd meter boven de rivier op je eigen terras, maar ook het eten met hetzelfde uitzicht en personeel dat de hele tijd voor je klaar stond.

En dan zijn opeens de vijf weken om en moet je weer acclimatiseren in Nederland waar de temperatuur 35 graden lager is. Wederom bedankt voor het met ons organiseren van deze fantastisch reis. Dit was alweer de vierde keer sinds 2004 dat we met AfrikaOnline naar zuidelijk Afrika gingen! Dat zegt denk ik wel wat over hoe tevreden we zijn!!

Groeten,
Annamarie en Han A.
Bovensmilde

Autorondreis van Kaapstad naar Johannesburg

Kaapstad naar Johannesburg

23 september 2016

Reis naar Zuid Afrika

20 juli 2016 was het dan zover! Om 21.00 uur vertrok ons vliegtuig vanaf Brussel naar München, waar we konden overstappen richting Johannesburg. Om 7.30 kwamen we in Johannesburg aan en hadden we om 10.00 uur de overstap naar Kaapstad. Daar werden we opgewacht en met een taxi naar ons eerste guesthouse gebracht, Sweet Lemon. Daar hadden we de eerste etage, soort appartement tot onze beschikking.

Na een warme douche de taxi genomen naar de Tafelberg en daar met de kabelbaan naar boven. Prachtig uitzicht over Kaapstad! Terug met de “hop on hop off bus” en onderweg pizza gekocht en in ons appartement opgegeten. Het was de hele dag ongeveer 15/16 graden en helder weer. We gaan rond 21.30 moe maar voldaan slapen.

22 juli staan we rond 8.30 op en rond 9.00 uur (na een heerlijk ontbijt) wordt onze huurauto gebracht. Hiermee vertrekken we naar Kaap de Goede Hoop, via Scarborough en het strand, drinken we koffie in de tuin bij Hub (artikel uit de Volkskrant) en rijden door naar het meest zuidelijke puntje. Bij Kaap de Goede Hoop wordt de appel van onze dochter door een razendsnelle actie van een aap, afhandig gemaakt. Even schrikken! Prachtig uitzicht over de zee en nog bij de pinguïns in Cape point op bezoek geweest. Beetje toeristisch maar wel leuk om pinguïns van zo dichtbij te zien waggelen in de zee en op het strand. Terug via Muizenberg en eten bij Bardelli in de Kaapstad (Kloofstraat). Thuis een glas wijn gedronken en om 23 uur gaan we tevreden slapen.

23 juli gaan we na het ontbijt (half bewolkt en wat regen) naar Woodstock “the Old Bisquit Mill’, hier zijn allerlei markt kraampjes en winkeltjes. Af en toe een flinke plensbui, gelukkig kunnen we volop schuilen. Bij de auto terug gekomen, zien we dat de achterruit van de auto met een kei is ingeslagen, dom, we hadden een tasje (met voor een ieder wat luchtige kleding en slippers) achter in de auto laten liggen… De middag besteed aan een bezoek aan het politiebureau en het omruilen van de huurauto bij de luchthaven. Om 17 uur waren we weer terug in Kaapstad en hebben we bij ‘Beluga’ (advies Steyntje) heerlijk sushi gegeten.

24 juli vertrekken we rond 10.30 via Swellendam (een prachtige route) en Callitzdorp (thee en scones) naar Outshoorn. De temperatuur gaat naar beneden, zo’n 14/15 graden en bewolkt. Rond 18 uur komen we bij Baron de Reede in Outshoorn aan waar we door Zoë en Huw hartelijk verwelkomd worden met koffie bij de open haard. Bij de Black Swann eten we struisvogel, even aan het idee wennen, maar wel erg lekker!

25 juli, na een koude nacht (7graden en sneeuwval op de hoogste berg) genieten we van een heerlijk ontbijt in dit gastvrije verblijf! Door Outshoorn gelopen en koffie gedronken bij ‘Coffee and beans’ een leuke tent. We rijden tussen de middag naar de waterval die gesloten blijkt te zijn. Ook de wijnproeverij is gesloten, het weer is te slecht, 10 graden en regen. Onderweg wel veel struisvogels gezien. We besluiten eind van de middag om bij de open haard te gaan lezen. In de avond bij ‘Nostalgie’ echte Bobotie gegeten, heerlijk! Na een spelletje kaart op de kamer van onze dochters, lekker gaan slapen.

26 juli worden we wakker met de zon! Na het ontbijt vertrekken we en via het prachtige Outeniqua gebergte rijden we naar Knysna, waar we bij Amanzi lodge arriveren. Een heel luxe guesthouse, waar we met de fiets de omgeving kunnen verkennen. Het is heerlijk weer! We brengen een was naar de wasserette en gaan Knysna bekijken en eten bij ‘34 graden South’, een heerlijk en gezellig visrestaurant aan het water. Echt genieten, ook de bijbehorende winkel is het bekijken waard. We eten oesters en vis. Na ‘thuiskomst’ bij de open haard gelezen en het reisschema voor de volgende dag bekeken.

27 juli rijden we na een heerlijk ontbijt naar Brenton at See en Lake, een prachtige kust, en rijden door naar Plettenberg. Ook een hele mooie kust, helaas geen walvissen kunnen spotten door te harde wind. In de middag is het bewolkt, we drinken koffie in een leuke boekwinkel en rijden terug naar Knysna. Aan het strand op een prachtige plek, gaan we eten bij ‘Senza’, een Italiaans restaurant.

28 juli start met bewolking. We informeren of sandboarding mogelijk is, helaas niet door teveel en te nat zand. Bungy jump is wel mogelijk! In Blaukrans gaat Emma (dochter van 16) de sprong van 216 meter wagen, doodeng! Wel heel stoer en een bijzondere ervaring die op video is opgenomen. Daarna rijden we naar het schitterende Tsitsikama gebergte waar een soort hangbrug over Stormsriver loopt. Na een lange reis komen aan in het Addo Elefant House waar ons koffie te wachten staat. We verblijven in twee grote ‘koloniale’ huizen.

29 juli gaan we na alweer een heerlijk ontbijt richting het Addo park om olifanten te spotten. Dat lukt ook en we zien ook zebra’s en een groot schildpad. Het is rustig in het park, licht bewolkt en een lekkere temperatuur. Tussen de middag rijden we naar de luchthaven van Port Elisabeth, leveren de auto in en vliegen naar Durban. Rond 18 uur zijn we in Salt Rock bij guesthouse ‘Petit Provence’. Dit ziet er weer heel anders uit dan de vorige overnachting, maar ook prima. Bij ‘Ziggi’s’, een Duits restaurant eten we een schnitzel, wat anders…

30 juli is het zonnig en na het ontbijt rijden we naar Durban, waar Hannah en Emma gaan plank surfen aan de mooie kust. Wij vermaken ons prima aan het strand. Via een omweg rijden we weer terug naar Salt Rock en eten bij ‘Mo-zam-bik’, een hele leuke Afrikaanse tent. Het Afrikaanse eten is heerlijk!

31 juli vertrekken we vroeg naar Sint Lucia, doen boodschappen, waarna we begin van de middag bij Banghazi lodge aankomen. Het is heerlijk weer en we besluiten bij het zwembad te gaan relaxen en lezen. Later in de middag gaan we naar het strand en eten daar wat. In de avond gezellig een spelletje met z’n vieren gedaan. In de gezamenlijke ruimte van dit huis is het net een museum van dieren, huiden en alle spullen staan in het teken van Afrika, tot de eierdopjes aan toe.

1 augustus staan we vroeg op voor het ontbijt, om 8 uur worden we opgehaald voor een game drive naar en door Cape Vidal. Het is lekker weer en met een Frans stel laten we ons door John in de prachtige natuur rondrijden. Tussendoor koffie gedronken en zebra’s, gnoe’s, herten, buffels, een neushoorn en vele apen gespot. De temperatuur is rond de 20 graden en rond lunchtijd staat ons aan het strand een heerlijke ‘braai’ te wachten. Door onze gids John klaargemaakt op een zelf gemaakt vuurtje. Als we opruimen begint het te regenen, waarna we weer droog in de jeep aan onze terugreis beginnen. Het was een mooie tocht met veel uitleg over de natuur en de dieren die we gezien hebben. s ’Avonds eten bij Barraca, heerlijke soep, foccacia en salade. We kunnen nog tot laat buiten zitten met een glas wijn.

2 augustus worden we verrast door de zon en een heerlijke temperatuur (23 graden) en we besluiten naar het strand te gaan. Zwemmen in zee is door de enorme branding onmogelijk, we moeten elkaar vasthouden om niet onderuit te gaan. In de namiddag maken we een boottocht waar we hippo’s en een krokodil gezien hebben. Op de terugweg een lekke band, die laten we bij een benzinepomp verwisselen. We gaan eten bij John Dorry’s en lezen nog even voor we gaan slapen.

3 augustus gaan we na het ontbijt (eerst lekke band laten repareren) op weg naar Swasiland. Na uitgebreide paspoort controle arriveren we begin van de middag in het ‘Hlane Royal National Park’. Een prachtig park met hutten zonder elektriciteit en vele olielampen. We kunnen wel warm douchen door gasvoorziening in de hut. Na een mooie zonsondergang aan het meer, zien we nog hippo’s en horen vele vogels fluiten. De avondmaaltijd krijgen we op het terrein en is goed verzorgd. Later op de avond drinken we bij het ‘woodfire’ een glas wijn en gaan slapen. Het valt ons op dat de mensen in Swasiland minder vriendelijk/tevreden zijn dan in Zuid Afrika.

4 augustus staan we vroeg op (5.15) om een game drive te maken met een paar andere mensen. Het is koud in de vroege ochtend, we zien leeuwen, olifanten en neushoorns. Fantastisch! Na het ontbijt om 9 uur zitten we nog even in de zon en vertrekken we naar de grens en zijn we weer terug in Zuid Afrika! We komen begin van de middag aan in ‘Loerie’s Call Guesthouse’ in Nelspruit en relaxen in de zon bij het zwembad. We dineren in het sjieke ‘Orange’ restaurant, (vlak bij ons guesthouse) en eten forel.

5 augustus vertrekken we na een heerlijk ontbijt en rijden een deel van de Panorama route via Whiteriver en Hazyview komen we via een lange en hobbelige weg, aan in ‘Thornhill safari lodge’. Het is weer een zonnige dag en na ontvangst gaan we met een aantal andere Nederlanders lunchen. Later in de middag worden we weggebracht voor een game drive en zien leeuwen, giraffen, buffels en apen. Rond 20 uur zitten we met nog 28 Nederlanders… in een grote cirkel en krijgen een 3 gangen diner. In het midden is een groot vuur waar we met een groepje omheen zitten en nog een glas wijn drinken.

6 augustus staan we om 4.30 op en worden naar een park gebracht waar we weer genieten van de mooie natuur en de vele dieren die we gezien hebben. In de vroege ochtend is het in de open jeep enorm koud maar in de loop van de rit kunnen we langzaam laagjes kleding uittrekken en halverwege de rit van koffie genieten. Na het ontbijt blijven we de rest van de dag rondom het zwembad (erg koud water) en doen kaartspelletjes. Rond 20 uur gaan we met de hele groep weer aan het avondeten.

7 augustus vervolgen we de Panorama route en komen langs drie ‘Rondavels en potholes’, dit zijn prachtige uitgesleten (door de tijd) rotsblokken…. Via ‘God’s window’ met schitterend uitzicht komen we eind van de middag aan in Sabie en worden door de Engelse eigenaren van ‘Porcupine Ridge guesthouse’ met een drankje verwelkomd. Dit huis heeft een mooie tuin vol bloeiende struiken en (fruit) bomen. In de avond eten we bij ‘The wild Vig Tree’ de echte Afrikaanse Bobotie.

8 augustus vertrekken we na het ontbijt richting Johannesburg, een tocht van 435 kilometer. Onderweg doen we boodschappen en lunchen we in het zonnetje. Halverwege de middag komen we aan in ‘Melrose guesthouse’. We wandelen wat in de omgeving op zoek naar leuke winkels die er helaas niet zijn. Begin van de avond worden we opgehaald door Pieter (verre familie) en onderweg laat hij ons het bedrijf zien waar hij werkt. Daarna rijden we naar de sterk beveiligde ‘estate’ waar hij met zijn gezin woont en wij een heerlijke Afrikaanse maaltijd krijgen.

9 augustus is het ‘womens day’ en wandelen we naar Gautrain waar we de ‘hop-on-hop-off’ bus nemen voor een toer door Johannesburg. Het is lekker weer en we kunnen boven in de bus zitten en de (zaken) stad van hieruit goed bekijken. We stappen uit bij Carlton Centre en bezoeken het Apartheidsmuseum. Erg de moeite waard en indrukwekkend! Via Braamfontein (en een terras) nemen we een taxi terug naar ons huis. Jammer genoeg waren vandaag bijna alle winkels gesloten. We eten bij Nuno’s aan de 7th street en eten daar heerlijk!

10 augustus ontbijten we voor de laatste keer in Zuid Afrika met stralend weer. Naar Rosebank Mall gewandeld om nog wat inkopen te doen en begin van de middag met Thomas in zijn busje (tip van familie) door Soweto gereden. Een bijzondere rit, waarbij we van heel arm tot redelijk welgestelde families en ‘woningen’ gezien hebben. Ook een kerk en een kinderopvang bekeken, midden in de sloppenwijk. We kregen een rondleiding van een bewoner van Soweto over het leven in dit deel van Johannesburg waar 2 miljoen mensen wonen. Onvoorstelbaar!

Om 18 uur werden we bij het vliegveld afgezet waar bleek dat we met 2 uur vertraging de vlucht via München konden aanvangen. Hierdoor misten we de aansluiting met Brussel en konden we 11 augustus om 13.30 vanuit Rotterdam opgehaald worden. Vermoeid, maar heel tevreden! Al met al was het een mooie ervaring om met z’n vieren deze zeer afwisselende reis te kunnen maken!

E. v/d Toorn

23 daagse autorondreis Namibië & Botswana

Autorondreis Namibië & Botswana

12 mei 2016

Kun je hier iets mee? Kijk maar, vast fijn Pinksterweekend toegewenst.
Goede zaken!

REVIEW NAMIBIE

Wat een zalige 21 daagse rondreis in Namibie hebben we gehad.Vertrek half april terug begin mei, met 5300 km op de teller. In 3 weken kun je een heel goede indruk krijgen van Namibië. Wil je wat rustiger reizen en Caprivistrook erbij bezoeken dan heb je wel 4 weken nodig. Vanuit windhoek eerst richting het zuiden Fish River Canyon en dan langs de kust via Luderitz via Cape Cross omhoog langs Skeleton coast. Daarna richting Damaraland, Kaokoland met bezoek aan Himba stam geboekt via Ameeny Restcamp Opuwo, Etosha (4 nachten) en via Waterberg Plateau terug naar Windhoek. Onderweg genoten van de adembenemende landschappen, de dirt roads, ruimte, vriendelijke mensen, de highlights en natuurlijk wildlife. We wilden graag zelf rondtrekken zonder vooraf alles helemaal te plannen. Via de vakantiebeurs, websites, diverse reisgidsen en een landkaart vooraf informatie verzameld. Tijdens de vakantie bepalen we dan steeds via de reisgidsen waar we heen willen. Via via een positieve review gekregen over Afrikaonline.nl en dat is helemaal terecht gebleken. We wilden een 4x4 met rooftent huren en vliegtickets boeken. Leony reageerde snel met een scherpe offerte en ook over de verdere afhandeling en informatieverstrekking van onze boeking zijn we zeer tevreden.
Wij reizen zoveel mogelijk buiten het seizoen. In het hoogseizoen kun je op de plekken Sesriem/Sossusvlei en Etosha NP beter wel reserveren. Extra reistip breng een bezoek aan Africat Foundation (ook boeken in hoogseizoen). Ook was de GPS in de auto voor ons onmisbaar. We hadden goede reisgidsen met camping adressen maar in de GPS stonden ook veel campings vermeld.
Leony dank voor alle tips, snelle en fijne communicatie en onze onvergetelijke reiservaring.

Vakantiegroet van Tom en Mariska

22 daagse selfdrive langs de Garden Route en een bezoek aan Game Park in de Oostkaap

Selfdrive langs de Garden Route en een bezoek aan Game Park in de Oostkaap

Leony,

We are now back in Sussex washing and ironing all done .!! Our friends and family all asking about our trip to SA . Our answers are all positive about SA - too many good things to list . But amongst our answers you always seem to get a mention !! Your organisation ,choice of accommodation ,safari and general suggestions were all first class .
Peter & Linda certainly led us down the perfect path by suggesting you to be our SA mentor.

We will save up for a definite return trip in the near future but in the meantime huge thank you Leony for making our first holiday in S A a great success.

Best Regards
Bruce & Lynne

UK

Sent from my iPad

Autoreis langs de Garden Route en Klein Karoo

vrijdag 12 februari 2016 12:29

Beste Leony,

Na net een geweldige tijd in SA doorgebracht te hebben, wilde ik je bedanken voor het organiseren

een gevarieerd en nuttig reisplan voor Michele en ik, we hebben een geweldige ervaring gehad,

overal waar je ons naartoe stuurde was anders en we hadden geweldige instructies van jou over hoe

al onze B & B's bereiken De wegen waren uitstekend en we zijn maar één keer verdwaald dus nogmaals bedankt

we vonden dat we je moeten laten weten dat The Excelsior-wijngoed een beetje moe wordt

hoewel hun eten en service uitstekend was. De Kloofs slaapkamers moeten schilderen maar

opnieuw was hun eten en service zeer goed

Wim en Margot maakten ons erg welkom op Pictures en het was zeker de schoonste en goed gepresenteerd

plaats waar we verbleven hun ontbijt is uitzonderlijk net als de locatie in Oudtshoorn is

Iain en Barbara hebben een prachtig pension en we hadden een geweldige tijd met hen zoals we deden bij

Schulphoek en Botlierskop dus al met al weer enorm bedankt voor een geweldige en onvergetelijke vakantie

Beste wensen

Nick en Michele

Familie de Jong, selfdrive West Kaap 14 dagen

maandag 4 januari 2016 12:00

Hi Leony,

Allereerst de allerbeste wensen voor 2016. Wanneer je voor iedereen een dergelijke reis samenstelt kan het niet anders dan goed met jou en je business gaan.

Wij hebben van elke dag genoten. Het appartement aan The Waterfront was helemaal top, had zelf niets beter kunnen bedenken. Alle guesthouses waren super, waarbij wij the `Pottingshed house het minste vonden, maar dat is persoonlijk. Op alle guesthouses was qua netheid, kamers etc niets op aan te merken. Swellendam was super, maar ook bijvoorbeeld Sweet Olive wat weer heel anders was, maar nogmaals dat heeft allemaal te maken met persoonlijke smaak. Bij de douane is alles vlekkeloos verlopen en ook de reis heen en terug was prima. Alles bij elkaar hebben wij 14 dagen ontzettend genoten.
Aanbevelingen meer is het niet: boek of adviseer voor Nederlanders die zelf gaan auto rijden een auto met automaat ook al zal dat wat duurder zijn. Met die versnelling aan de linkerkant maakt dat het auto rijden er niet gemakkelijker op. En wat ons betreft hadden wij graag meer dan 1 nacht in een guesthouse gezeten dat is zo veel rustiger. Stanford bijvoorbeeld is echt een plaats wat je als uitval basis voor een heleboel dingen kan gebruiken zeker als je met de auto bent. Ook in Hermanus hadden wij wel 2 dagen kunnen zitten. Afijn geen kritiek, maar aanbevelingen.
Eigenlijk was alles top.

Hartelijk dank namens mijn hele familie,

Rene

16 daagse Zuid-Afrika autorondreis oktober 2015

woensdag 28 oktober 2015 19:31

Leony,

We zijn nu ruim een week terug uit Zuid Afrika en het is tijd voor een korte terugblik en feed-back. We hebben een geweldige tijd gehad, veel gezien en veel beleefd. De twee onderdelen, game-reserve en wijn/culinair rond kaapstad zijn niet te vergelijken maar beiden waren top. Bij Naledi een prima en zeer gastvrije verzorging en veel gezien op de gamedrives. Hoogtepunt was wel dat we op de laatste ochtend van een afstand van een paar meter een luipaard een wrattenzwijn zagen doden. We hebben verder bij Hermanus, Franschhoek, Stellenbosch en Constantia veel wijngeproefd en zeer prima gegeten. Naast de drie al gereserveerde restaurants bleek ook het restaurant van La Motte in Franschhoek een aanrader. Je had prima guesthouses uitgezocht, klein, mooi ingericht en persoonlijke benadering.

Hebben we opmerkingen? Eigenlijk niet veel: het was handig geweest als in de reisbeschrijving van Naledi naar vliegveld Hoedspruit had gestaan dat het vliegveld een kilometer of 5 voorbij Hoedspruit ligt (vanaf Naledi). Het staat in Hoedspruit niet echt aangegeven en als je op de heenweg niet opgelet hebt waar het vliegveld ligt moet je op de terugweg even zoeken.

Verder viel de Silvermist Lodge eigenlijk tegen. Op zich een prima en ruime kamer maar blijkbaar al een tijdje niet gebruikt: we kregen een sleutel bij de receptie, de handdoeken waren klam en er was geen minibar en ook volstrekt onduidelijk wat er aan eten of drinken te krijgen was. Stond tegenover dat het wel op 20 meter van de ingang van La Colombe was. Dat was toch wel het beste restaurant van de trip. Bij de TestKitchen was de bediening zichzelf wat te goed gaan vinden en The Tasting Room was een fantastische belevenis maar meer spectakel op het bord dan eten bij wijze van spreken.

Al met al hebben we een fantastische reis gehad die je echt tot in de puntjes en volledig zoals we wilden hebt georganiseerd. Ik stuur je de meest spectaculaire foto mee als bijlage.


Hartelijke groet,

G.Bunschoten / C. Brumsen

spectaculaire foto C. Bunschoten

20 daagse Ecuador Galapagos en Peru tour Mei 2015

16 Juni 2015 08:14

Lieve Leony.

Nou een grote dank voor het regelen van zo'n heel speciaal en volledig op reis voor zowel Germaine en I.

Best verbazingwekkend en zoveel verschillende ervaringen. Alle locaties zo speciaal.

Uw keuzes van hotels was uitstekend. Cafe Cultura is de minst, vol van karakter, maar de kamer was niet zo goed.

Alles viel op zijn plaats met gids / chauffeurs (een beetje een hik in Machupicchu, maar uiteindelijk gesorteerd, zelfs al was het een 5.40 uur start van de heilige site). Je was zo hoven door zulke mooie hotels te kiezen nadat we op de boot waren geweest en toen onze terugkeer uit de jungle. Heel erg gewaardeerd. Zowel Ecuador als Peru waren voor mij prachtige landen zo divers, zoveel cultuur en prachtige architectuur en speciale historische locaties. De mensen ook erg vriendelijk. Ik wou alleen dat ik Spaans had kunnen spreken.

Nogmaals bedankt voor alle moeite en het harde werk dat je hebt gedaan om de vakantie te regelen.

Beste wensen

Rita

Ps. Welke kennis heb je over Cambodja en Vietnam?

verzonden van mijn iPad

20 daagse Zimbabwe en Botswana Game Tracker comfort safari met Moremi verlenging

vrijdag 12 juni 2015 11:10

Hoi Leony
Ik wilde je even laten weten dat we een fantastische reis hebben gehad.
Het is er niet van gekomen om onderweg een foto op te sturen. Ik zou ook niet weten waar te beginnen qua foto's want we hebben er zo ontzettend veel gemaakt.
Ook was er maar beperkt internet, maar dat is ook niet nieuw voor jou.

Onze eerste dag in de BB was echt heerlijk. Mooie lokatie en tuin, echt een aanrader om even bij te komen.
De mensen waren heel behulpzaam en hebben ons s'morgens naar Rivona gebracht.
We hebben thuis verzuimd om te kijken op de site van Sunway safaris zodat de bus en alles erom heen voor ons een grote verrassing was.

In het begin moesten we even wennen aan het feit dat we mee moesten helpen bij de maaltijd.
We hadden behoefte aan even vrije tijd vooral omdat de eerste reis dagen erg lang waren.
We waren niet te beroerd om te helpen en wilden graag ons steentje bijdragen maar er waren anderen in de groep die ons voordat we wat konden doen al bezig waren.
We hebben aangegeven of het niet verstandig was om een corvee lijstje te maken maar dat is niet gebeurd.
Dit was dan ook gelijk het enige minpunt tijdens de reis, de groepssamenstelling en dat is natuurlijk altijd afwachten.
Er waren een paar mensen bij die een groot stempel hebben gedrukt op de groep.
Gelukkig waren er ook mensen bij waar we een hele goede tijd mee hebben gehad.

Alles was goed geregeld.
De reisleiders waren fantastisch. Ze hebben heerlijk gekookt.
Ook voor Afrika was het wel geregeld zeer koud dus we hadden onze fleece jassen hard nodig.
Iedere dag was er wel weer een verrassing.
De onderkomens waren goed verzorgd. In Zimbabwe moesten we vaak terug denken aan Cuba. De grandeur is er nog steeds maar de middelen om te onderhouden zeer beperkt maar dat gaf niets, het had zijn eigen charme.

De laatste prive safari was ook erg leuk.
We hadden grotere tenten dan in de okanvanga en ook betere matrassen en dekbed, we hebben het toen heerlijk warm gehad s' nachts.
Ook de terugreis via Maum was prima, het vliegtuig ding keurig op tijd.

Wellicht een tip om mensen mee te geven dat er ook een optie is om terug kan vliegen want de laatste 2 dagen van de reis zijn erge lange reisdagen in de auto.
Kortom bedankt voor je inzet en dat je door mee te denken met wat wij voor ogen hadden, het een fantastische reis is geworden.

Ik ben bang dat we nu besmet zijn met het Afrika virus.

Vriendelijke groet
Greet B

18 Days South Africa overland explorer

maandag 23 maart 2015 14:32

Hoi Leony,
In december heb jij mij heel goed geholpen bij het boeken van een reis naar Zuid Afrika. Vandaag vroeg een collega van me waar ik had geboekt en ik heb jullie heel erg aanbevolen. Ik bedacht me dat ik jou nog niet persoonlijk heb laten weten hoe ongelooflijk blij ik ben geweest met de service en de reis die je uiteindelijk voor me hebt geregeld. Wat ik waanzinnig vond is dat je echt betrokken was bij mijn wensen en mijn vragen rond de reis. Het persoonlijk contact (en dat terwijl het toch allemaal online gaat!) en jouw bereikbaar hebben er echt voor gezorgd dat ik IEDEREEN zal aanbevelen om bij jullie te boeken. Alle andere organisaties die een optie waren, waren veel minder proactief en ik voelde me daar meer een offertenummer :) Ook de uitvoering door Drifters is top geweest en de reis heeft ervoor gezorgd dat Afrika mijn hart gestolen heeft! Kortom, niets dan lof! Ik wens jou en jullie organisatie veel goeds.

Groetjes P. Wiegman

Westerland

Namibie safari rondreis

dinsdag 11 november 2014 16:51

Dear Leony

Germaine and I returned on Saturday from our African Safari.
We had an amazing time and I would like to thank you for arranging such an interesting and varied programme.
We certainly did and saw a marvellous variety of nature/wild life/Africa and people.
Many thanks to you.

Kindest regards
Rita Jessup

22 daagse 4x4 Landcruiser Poptop safari Zuid Afrika & Swaziland

zondag 29 september 2013 10:30

Beste Leony,

Hierbij een beetje feedback over onze reis:

Ondanks dat men 2 uur op ons heeft moeten wachten (de paspoort controle verliep niet echt vlot..) was de ontvangst door de mensen van KIA zeer hartelijk. De Landcruiser was in zeer goede staat. Alles was aan boord, wel in minimale hoeveelheid.
Pilanesberg is een leuk NP, De Mayane camping is de beste van de 2, zeker als je een plek hebt aan de rechterzijde.
DE verrassing was Doorndraai dam: prachtige natuur, zeer rustig. Hier hadden we gerust een dag langer kunnen blijven.
Blyde River is goed voor wandelingen, vanaf de camping vertrekken er een aantal goed aangeduide hike's. De (betalende) Belvedere Day Hike (vertrekkende vanaf de Potholles) viel ons wat tegen.
Kruger is ideaal om de Big Five te spotten. de grotere campen (Satana en Skukuza) zijn druk en niet zo gezellig. Balule en Melelane zijn veel rustiger en hebben mooiere staanplaatsen.
We zijn vlot de grens met Swaziland overgetrokken.
Mlilwane is een zeer leuke plek, het paardrijden was zeer wijs.
Terug zonder problemen de grens over.
Umkhuze Game Reserve is een goede plek om op korte tijd veel wild te spotten. Vanaf oktober gaan ze zelfs 9 leeuwen importeren. Een aanrader is de Fig Tree Hike, een wandeling van 2 uur onder begeleiding van een gewapende ranger. We kregen enorm veel informatie.
Cape Vidal, met zijn mooie stranden en duinen, was prachtig. De camping op Cape Vidal is momenteel sterk af te raden!! Niet omwille van de ligging of de indeling maar wel door de aanwezigheid van Samango apen (niet te verwarren met de gewone aapjes). Het zijn brutale dieren die geen schrik hebben van mensen. Men kan overdag de camper niet open laten. De directie is op de hoogte van de problemen maar neemt geen initiatief.
Daardoor zijn we daar een dag minder lang gebleven en een dag vroeger ingecheckt in het Dolphin Holiday Resort.
Ballito is een rustig kuststadje dichtbij de luchthaven van Durban, ideaal om de reis te beeindigen.
Een aanrader hier is het restaurant Mo-Zam-Bik, op 10 meter van de camping!

Alles is dus zeer vlot verlopen.
De GPS coordinaten kwamen zeer goed van pas, de wegbeschrijving was duidelijk.
Met dank voor het geleverde werk.

Vriendelijke groeten,
Philippe en Kathleen

België

25 daagse auto rondreis Zuid Afrika

dinsdag 20 augustus 2013 21:13

Hallo Leony,

We zijn weer terug en hebben een fantastische reis gehad!

Even een hele korte samenvatting: de reis met de nieuwe Airbus 380 was op zich (nog) wel wat specials, ondanks de fraaie multimedia echter niet ons toestel vergelijk het maar met een dubbeldeks intercity vergeleken met een normale intercity. Verder ging alles ondanks een enorm harde landing (de handbagageluiken vlogen zelfs open) prima.

Bij Europcar stonden 2 H1's voor ons klaar maar we wisten hen snel te overtuigen dat we er maar 1 nodig hadden. Ik heb nog even gevraagd naar kaarten maar die verstrekten ze niet (dus misschien even je beschrijving/offerte aanpassen?) De bandenspanning hebben we overigens bij de eerste tankbeurt maar even aangepast want die was helaas veel te laag. Verder een heerlijke auto ook (zeker) met 6 personen: goed advies

BGuesthouse was goed, Hannelie vond het jammer dat ze de kamer niet meer kon annuleren, maar daarvoor kregen we wel een aantal flessen wijn gratis (ook om mee te nemen voor de thuisblijvers). Hilltop Lodge was mooi, we kregen de 3 standaardkamers dus de luxe gaven ze niet, hebben we ook niet meer naar gevraagd maar eigenlijk een beetje jammer alle andere accomodaties waar we standaard en luxe kamers hadden gaven dan wel de luxe. De serv ice en ontbijt waren verder super hoor! Mooie plek.

Kruger was mooi, complete big-5 en heerlijke luxe bungalow in Skukuza. De plekken in Olifants ook, in principe hadden we zelfs een beetje "riverview".
De luipaard met prooi 's avonds net aan andere kant van het hek in Skukuza was erg bijzonder, we hebben met een hele groep ademloos staan kijken.

Mbt de Crystal Springs Mountain Lodge; we hadden in feite een 2 onder 1 kap waarbij we de huisjes konden koppelen door de tussendeuren open te doen, erg leuk. Wel goed dat we maar met 6 ipv 8 waren want er waren bedden voor 6 personen en daarnaast twee slaapbanken. We hebben nog gevraagd, maar deze ruimte was wat we anders ook gekregen hadden.

Port Elizabeth was een verrassing, hadden we wel langer willen zijn.Ouwe Werf was ook erg gastvrij en Hermanus heerlijk luxe! Pracxhtig tussen de walvissen gevaren vanaf Plettenberg Bay!

Waterkant was niet onze meest favoriete plaats, wel mooi zo in het centrum maar toch niet zo "ons ding". Wij zitten toch liever meer buiten. Voor de (schoon)ouders waren de hellingen daar overigens ook wel een probleem geweest denk ik. Gelukkig dat we ook 1 studio hadden omdat daar een parkeergarage bij hoorde.

Thuisreis met KLM en Boeing 777 was ook super.

Al met al was het weer een fantastische reis! Bedankt!

Groeten,
Annamarie en Han A.
Bovensmilde

15 daagse auto rondreis Kaapstad en Garden Route

woensdag 24 april 2013 12:58

Dag Leony: We hebben een prachtige reis gehad en zijn zeer tevreden over "Afrika on line". Alle afspraken klopten en we hebben eigenlijk nergens problemen ondervonden.

Enkele opmerkingen ter lering: Bij de aflevering van de huurauto was de bijbetaling een beetje rommelig geregeld, er was geen specificatie en ik weet nu nog niet of en hoeveel het bedrag is van Europcar. Mijn creditcard werd gekopieérd en ik moest paraferen, dat was alles.Wel is daarna mijn creditcard door ABN/AMRO ICS geblokkeerd wegens verdachte transfers in Afrika, mogelijk voorbarige aktie !! Wel vervelend.

Een 2 de opm.
Oysterbay lodge was best leuk, maar het is 25 km grindweg heen en 15 km terug ca. 4 uur bolderend rijden voor een nacht een beetje veel ellende. Als laatste op de terugreis Joburg - Parijs waren 2 vliegtuigstoelen achter elkaar gereserveerd, dit hebben wij gelukkig kunnen veranderen.

Met vriendelijke groeten Roel en Anneke W. - Ettenleur

18 daagse Zuid-Afrika en Swaziland autorondreis

Wed 2013/04/10 09:13 AM

Hallo Leony,

Zelfs de aanhoudende winterse kou in Nederland weerhoudt ons niet van nagenieten.
Het duurde echt even voor we helemaal geland waren na de geweldige indrukken die we in Zuid Afrika opdeden. Van 03 tot 20 februari reisden wij langs de door jou uitgezette route van Johannesburg naar Kaapstad.

Met een Volkswagen Polo, reden wij via Gods Window, Blyde Rivier naar de grens van Krugerpark. Na de Rondawel op de macadamiaplantage in Hazyview, slapen we hier in de authentieke Thornhillsafarilodge met de topkokkin Sunrise temidden van zebra,s en giraffen. De Rangers die ons tijdens de Gamedrive en de wandelsafarie begeleidden, gaven ons een schat aan informatie mee. Echt " Out of Africa" hier!

Door Swaziland waar we in een originele Beehive sliepen naar de Wetlands bij St. lucia. Langs de Indische Oceaan naar Salt Rock en weer een zo origineel guesthouse dat we ons al weken van huis voelen. Het tempo van 1/2 dag rijden, volle dag voor de omgeving en door naar de volgende uitdaging bevalt ons als 60-Plussers prima. Zonder navigatie reden wij volgens jouw aanwijzingen probleemloos. Afrika heeft qua natuur en mensen zoveel uitdaging. Het overtreft voor ons de andere continenten die wij bezochten.

Na Salt Rock vlogen wij via Durban naar Kaapstad. Verse auto opgepikt en na 2 dagen Kaapstad de wijnlanden rond Stellenbosch verkend en geproefd ;-).
Ook hier weer een verblijf in guesthouse Kleinbosch waar we zo bijzonder verwend zijn door de creatieve gastheer.

Leony we hebben maar een minpuntje. We hebben zoveel links of rechts van de weg laten liggen. Er zit niets anders op dan dat wij zo gauw we de gelegenheid hebben, terugkomen. Dank voor het samenstellen, het beantwoorden van al onze vragen en het fijne gevoel dat je steeds in de buurt was.

Heel veel plezier in jouw reiswereld in dat prachtige Zuid Afrika en tot ziens!
Aad en Trude
Breda

Verstuurd vanaf mijn iPad

5 daagse vliegreis vanaf Kaapstad naar Indigo Bay Island, Mozambique

Wed 2013/01/02 06:13 PM

Hi Leony,

Wilden even laten weten dat het allemaal top is hier in Mozambique!
Krijgen we nog mail om online in te checken voor de terugvlucht?

Groetjes Judith en Sander W.

23 daagse autorondreis Zuid Afrika

woensdag 19 december 2012 3:55

Leony,

Wij zijn zonder problemen thuis gekomen na een vlotte afhandeling op de luchthaven en een dito vlucht.

Wat betreft de reis zal ik nog nadenken over wat details maar in grote lijnen hierbij mijn eerste,misschien enige commentaar.
In alle gevallen waren de B&B's, lodges van uitstekende kwaliteit, exact wat wij wilden. Prima ontvangst overal en gastvrouwen/heren zeer behulpzaam bij boeken van restaurants, trips, golf tee tijden enz.

Helaas was de Buffeldrift niet beschikbaar en kwamen wij op de nieuwe locatie. Dat was wel luxe maar veel minder persoonlijk. Helaas was ook de kortste weg naar buffeldrift gesloten wegens reparaties en moest je een flink eind omrijden over een halfverharde steenslagweg. Geen pretje zeker in het donker. Zijn wel op buffeldrift gaan lunchen en het zag er daar heel goed uit.

Het programma met eerst een week in Gordons Bay en tot slot nog een week in Stellenbosch was wellicht wat teveel in deze omgeving. Alhoewel wij iedere dag wel iets gedaan hebben had dit wellicht wat korter gekund en misschie het Addo olifanten park kunnen doen en/of een stukje oostkust.

Maar onze slotweek bij Hans in Kleinbosch was toch heel bijzonder. Goede locatie van waaruit vele uitstapjes mogelijk. Een aardige gastheer die de sfeer goed aanvoelt met vaak gemeleerd gezelschap. Accomodatie ook prima.

Al met al een succesvolle reis mede dank zij jouw organisatie. Tussen haakjes prima reisbeschrijving!!

Onze dank en wie weet tot volgend jaar.

Casper en Monique
Bruinisse

13 daagse Pure Namibia lodge safari met een week verlenging inclusief huurauto en accommodatie

maandag 12 november 2012 3:01

Beste Leony,

Hierbij een kort verslag van onze Namibië reis van 2-24 oktober.
De vliegreis van Amsterdam naar Johannesburg verliep prima. De service van de KLM vinden wij goed.

De transfer in Johannesburg van het vliegveld naar de Safari Club verliep niet zoals geplanned, maar dat is bij jullie reeds bekend.
Het shuttlebusje van de Safari Club is wel op het vliegveld geweest maar de chauffeur had ons niet op de lijst staan en wij hadden onze bagage erg laat.

Hij is dus zonder ons vertrokken en wij hebben een taxi moeten nemen. De reis begint dan wat onzeker.

De Safari Club is een goed adres om als stop-over te gebruiken. Rustig gelegen, goede kamers, prima ontbijt en vriendelijke mensen.
De vliegreis naar Windhoek evenals de transfer naar Casa Afrikana verliep goed en we werden in het hotel heel hartelijk ontvangen.
De volgende dag hadden we een uitleg over de safaritour.
De organisatie van de Jenman Safaritour was zeer goed verzorgd en punctueel.

Een extra compliment voor de chauffeuse, reisleidster en kokkin is op zijn plaats!
De kennis en ervaring van Chantel van der Linde, haar inzet en plezierige omgang leverde een groot aandeel in de succesvolle tocht, waar we met veel plezier op terugkijken.

Casa Vondel was een gezellig hotelletje. Leuke kamers en een prima ontbijt.
De huurauto werd keurig op tijd bezorgd en was zelfs groter dan we gehuurd hadden.

De Kaliombo Safari Camp Lodge is een aanrader! De lodges zijn rustig gelegen in een mooi natuurgebied bij een boerderij. Ze zien er schoon en gezellig uit en hebben een mooi uitzicht op een waterplas waar natuurlijk dieren komen. De mensen zijn hartelijk en behulpzaam en zetten zich helermaal in om het de gasten naar de zin te maken. We hebben er game drives gedaan en heerlijk gegeten.

De Wabi Game Lodge was volgeboekt, maar ook hier waren de mensen vriendelijk, het eten was goed, prima kamers en een mooi zwembad. We hebben een mooie game-drive kunnen maken. Er zijn daar veel dieren, waaronder neushoorns en nijlpaarden.

Het Terra Africa Quest House in Windhoek was een leuke afsluiting. Gezellige inrichting, prima kamers en aardige mensen.
Het enige nadeel vonden wij, dat het erg ver uit het centrum van de stad ligt, maar wij hadden gelukkig onze huurauto en het rijden in Windhoek is niet moeilijk.

Al met al zien we terug op een fijne vakantiereis.
Onze hartelijke dank voor het samenstellen van het programma. De relexte week, na het intensieve safariprogramma hebben we als zeer plezierig ervaren. Ook de samenwerking vonden we plezierig, waarvoor onze dank.

We hebben genoten van deze reis!!

Met vriendelijke groet,

Wim en Klaasje S.
Joure

Autorondreis inclusief safari door Zuid-Afrika

zondag 21 oktober 2012 11:40

Beste Leony,

Nu we weer enige dagen in Nederland zijn en nog enorm aan het nagenieten zijn, even een reactie.
De reis was in alle opzichten geweldig. Leuke, comfortabele onderkomens in zeer uiteenlopende omgevingen.

Ook de restaurants waren van zeer hoge kwaliteit, gezellig en met een prima prijs/kwaliteits verhouding.
Wat ons sterk opviel was de vriendelijkheid en beleefdheid van de mensen, een verademing vergeleken met de Randstad in Nederland!

Veel dank voor al je hulp bij het uitstippelen van de reis! We zullen het er nog vaak over hebben. En wie weet gaan we nog eens terug.

Hartelijke groet,
Robert V. – Bussum

31 daagse autorondreis door Zuid Afrika en Swaziland

dinsdag 28 augustus 2012 11:00

Hoi Leony,

We zijn weer terug in Holland na een heerlijke vakantie in het prachtige Zuid-Afrika. Bedankt voor de lekkere fles wijn, die in de huurauto zat!

We hebben op prachtige plekken geslapen, geweldig afwisselende natuur en veel dieren gezien. Het is een reis om nooit meer te vergeten. We zijn door alle mensen hartelijk ontvangen.

We hebben nog enkele tips: - de routebeschrijving is niet altijd even duidelijk. (de weg naar "le petite Provence in Salt Rock")

- De weg naar Hazyview is (veel) langer dan de tijdsindicatie van 4 uur.
- In Swaziland in Mlilwane is 3 nachten voor ons 1 te veel geweest. Er worden busladingen Nederlanders uitgeladen en dat is erg bizar. Om ons heen hoorden we alleen Nederlands terwijl we toch in het binnenland van Swaziland zijn.

Wij hebben een onvergetelijke mooie reis gehad, we zijn blij met jouw flexibiliteit en meedenken.
Heb je nog vragen?

Groetjes,
Angelique en Marcel
Lucas en Jacco S.
Utrecht

22 daagse Zuid Afrika auto rondreis

vrijdag 3 februari 2012 11:48

Hallo Leonie,

Terug uit Zuid Afrika.
Over alle adressen niets dan goeds.
Zouden een volgende keer in januari meer naar dekust gaan want het binnenland is dan erg warm.

Wij weten niet de individuele prijzen per kamer dus een beoordeling is niet eenvoudig maar,
Betreft warm contact met de huiseigenaren waren zeer goed : Clan Williams, Knysna, Franschhoek en Hermanus.

Betreft huis zwembad etc. : Wellington, Tulbagh en Franschhoek.
Hierbij willen wij de niet genoemden niet te veel te kort doen want alles was prima.

Nog dank voor de upgrading van de terugreis.
In het vliegtuig konden na hulp van stewardessen van plaats ruilen waardoor we toch naast elkaar konden slapen.

Met vriendelijke groet,
Leen K.
Rijsbergen

31 dagen Zuid Afrika en Namibie autorondreis

vrijdag 20 januari 2012 4:13

Hallo Leony,

Ondertussen zijn we weer thuis.
We hebben het ontzettend mooi gehad en veel gezien. Onze slaapplekken waren super. Goede service en mooie plekken.

Onvoorstelbaar dat zo’n mooi plekje voor het overnachten in die natuur te vinden was!
De overnachtingen in Halali, etosha pan, waren het minst. Gordijnen die eraan hingen, geen stoel voor kleren en hordeur die kapot was.

Bedankt voor alles en we zullen jullie zeker aanraden!

Groeten Gerald en Linda R.
Ommen

Camperreis door Namibië

dinsdag 20 december 2011 7:20

Beste Leony,

Het is alweer een tijdje geleden dat we onze reis bij jullie boekten (september j.l.)
Het was een fantastische reis, al zijn we bijna verbrand in een bushfire.
Maar ach, dat hoort erbij.
Hier is dan het door ons toen beloofde reisverslagje (een deel eruit) met een paar foto's.
Nee, niet de Bobo-camper staat erop.
Maar ach, deze foto's horen nu eenmaal bij het verhaal...

Hartelijke groet, en de beste wensen voor het nieuwe jaar, en...
tot een volgende reis!

Dank voor alle goede voorbereiding en boekingen!

Henk de G./Ciske den H.

Het Lied van de Stilte


@En onlangs zong je me toe, en nu zing ik jou toe.
Het is een van de mooiste liedjes die ik ken.
Ik zal het ook zingen, straks, in de woestijn.


@Zal ik stil genoeg zijn? Nog even en ik zal het weten.We waren even in het echte Afrika, niet bij de blanken maar in het oosten van Namibie, bij de kralen van de bosjesmannen, en het bos brandde nog 4 dagen, met af en toe angstaanjagend naderbijkomend geknetter, en enorme vonkenfonteinen in de nacht, en het gedreun van omvallende woudreuzen...maar we wilden ook nog zo graag de Khaudom bezoeken, het moeilijk toegankelijke en dus ongerepte wildgebied waar bijna nooit iemand kwam. Het lag nog iets verder, iets ten oosten van waar wij waren, aan de grens met Botswana, maar hoe deze diepe en smalle loszand paadjes te berijden, verscholen in het hoge gras? En dan was er nog het vuur...
Nee, we moesten om, eerst naar Tsumkwe (het lijkt een plaatsje, het zijn maar een paar boerderijen) om vandaaruit noordwaarts te gaan, in totaal zo'n 160 extra kms heen en terug.
Ik checkte de benzinemeter nadat ik de laatste brandstof uit de losse jerrycan had overgegoten. Het eerste betrouwbare station was 220 km terug, in Grootfontein, en dat zouden we van hieruit wel halen. Maar ook nog naar Khaudom?
Ook onze eetvoorraad was geslonken. Er was niets te krijgen, de aanvoerlijnen waren onderbroken. Ja, we zagen honger om ons heen, en we deelden de restanten oud en droog brood. Ik smeerde er pindakaas voor hun op en jam, en de San leken een beetje verbaasd. Totdat ze zagen dat we het zelf ook aten, net zo. Toen was het goed.

En toen kwam Arno langs, Arno die als eenzame blanke vaak bij de bosjesmannen is om ze te helpen, en zelfs ergens verderop een schooltje voor hun heeft gebouwd. Alleen, de door hem aangestelde Nederlandse onderwijzer lag al maanden zijn roes uit te slapen ergens in een stadje...lessen werden niet gegeven, de kinderen waren thuis.
Arno, type ruwe bolster blanke pit, stelde voor dat hij een dagje met ons op pad zou gaan, binnendoor naar Khaudom, met zijn pickup zou het wel lukken.
We vroegen hem om eetwaren, maar die had hij zelf nauwelijks nog. Benzine had hij nog wel.
Wij waren opgetogen vanwege deze onverwachte mogelijkheid.
We gingen op pad.

Het gesprek onderweg kwam moeizaam op gang.
Arno bleek een echte azijnpisser die alles wat ik zo ontspannen mogelijk uit mijn mouw schudde nors tegensprak.
Wat ik ook vertelde.
Ja, natuurlijk wist hij heel veel van de natuur, van de dieren, en de vogels vooral, maar toch.
Terwijl hij voortraasde over de kleinste paadjes bleef de sfeer stroef.
Het was niet relaxed, hoe ik mijn best ook deed om de sfeer losser te maken (pas veel later kreeg ik hem een beetje ontdooid. Zijn eerste glimlach).
Cis was blij dat ze achterin zat. Hoefde ze zich er niet zo mee bezig te houden en kon ze haar aandacht richten op de omgeving.
En ik dacht: laat maar gaan. Het is goed zo.

Want, er was genoeg te zien, en anders wees Arno er wel op (''kijk daar!, een .....(vul maar in).
Hij ging de waterplaatsen af, waarvan hij de bronnen en een beetje vrij maakte van aangestampte olifantenaarde. (''De regering doet er niets aan. Ik heb meer gereedschap in de auto dan de overheid in het hele magazijn'').
Toch zagen we niet zoveel dieren behalve olifanten, maar er zouden de zeldzame wilde honden zijn die Arno pas nog had gezien.
We zagen de enige kampeerplaats in het gebied, waar overigens niemand was.
Met waarschuwingsborden, dat wel, vanwege de leeuwen en ander groot wild dat daar zomaar langs kon komen.
En toen was het 3 uur in de middag, en stopte Arno bij een waterpoel.
Hij pakte een stoeltje uit de laadbak, adviseerde ons om hetzelfde te doen, en begon te lezen in de dikke pil over Afrika die hij had meegenomen.
We zouden er blijven tot de zon was ondergegaan.
Maar wat stond de zon nog hoog...Cis en ik keken elkaar aan.
Wat konden we doen? Ons vervelen? Had hij ons niet kunnen inseinen vantevoren, zodat ook wij een boek of zo hadden kunnen meenemen?

Ik zocht in mijn rugzak naar bruikbare dingetjes om de tijd mee door te komen, en ik vond daarin een paar geprinte tekstjes.
Ik las nog eens wat er was geschreven, en ik vroeg nog maar eens, nu aan Arno, wat er waar was van die de gemsbok die nooit dronk. Hij keek mij aan of ik gek was...
Ook had hij vaak gezien dat de bosjesmannen moederdier èn haar kind doodden -als ze maar genoeg honger hadden.
En toen vond ik een liedtekstje dat ik had meegenomen, en de melodie versmolt met de stilte.
En zo was er een lied, en was er een grote termietenheuvel waar ik op zat, en er was Cis verderop bij het water, en Arno bij de auto, Arno die in zijn boek las.
Drie uren waren om. Ze gingen voorbij als 30 minuten.
De duisternis viel want het was tijd geworden voor de nacht, en grote schaduwen maakten zich langzaam los van de bosrand aan de overkant van het meertje, en ze kwamen langzaam, zonder uitzondering met hoog opgeheven slurf, naar het water toe.
Het was een plechtig gezicht, als een pastorale.
Wij werden geroken en gescand en veilig bevonden.
Het tafereeltje van badende olifanten ontvouwde zich opnieuw, maar nu in de avondschemering.
En toen was het ineens tijd om te vertrekken.
Arno had heel veel haast.
Want het vuur laaide weer op.
We snelden met ongelooflijke vaart door hoog wijkend gras en opzij zagen we nog net de grote grijze schaduwen van moederolifanten met jonkies die nog een tijdje met ons mee renden.
We raasden en het gras zorgde voor hallucinaties, we zwiepten door te scherpe bochten, belandden soms van de weg af in de bush, en toch had het iets plechtigs.
Want we werden omzoomd door brandende toortsen.
Het waren de boomstompen langs het pad, op gelijke afstanden, alsof iemand dit zo voor ons had neergezet.

Later, bij de camper aangekomen, vroeg Cis:
''waarom zong je toch daarstraks, op die vlakte?
Waarom verstoorde je de stilte?''

Henk,
Nieuwegein

20 daagse World in One Country Zuid Afrika rondreis

vrijdag 9 december 2011 4:47

Beste Leony,

we hebben een super vakantie gehad, mede omdat we met z'n vieren waren.
(Meer dan 7 reizigers, plus chauffeur 8, is denk ik geen doen in een 11 persoons Landcruiser.)
V.w.b. de chauffeur/gids/reisleider, Roán Smit, deze 3 weken letterlijk én figuurlijk eveneens reisgenoot, niets dan lof.
Instelling, kennis en kunde, aandacht voor de groep, de natuur en nog veel meer, nogmaals uitstekend!

De tweede dag in Kruger reeds de big 5 gezien, wij tellen stiekem de cheetah mee als luipaard en daarna nog héél veel meer.
De natuur, de afwisseling, de vriendelijke "locals", de bezochte stadjes, alles OK.

Accommodaties waren afwisselend, verbazingwekkend, en bijna allen aanbevelenswaardig.
Uitzondering voor het hotel in Kaapstad, slecht vergeleken met de rest van de reis.
Beter is het een overnachting te organiseren buiten, de stad, waarschijnlijk meer value for money.
We gingen met de Toyota sowieso binnen en buiten de city alles bezoeken.

Anyway Botswana, Zimbabwe, Kenia zijn landen die nu op het vizier gekomen zijn.

Met vriendelijke groet,
Henk A.

Autorondreis Zuid Afrika Swaziland van Johannesburg naar Kaapstad

zondag 4 december 2011 11:33

Hallo Leony,

Dank voor je bericht. Super van je! Het klopt, het zijn Afrikaanse poppetjes en tja, jammer van de servetten, maar die zijn hier ook te koop. Ik ben heel blij dat de poppetjes nog komen. We halen ze als het zover is op bij je moeder.

Wat de foto's betreft, hierbij een aantal highlights die wellicht op jullie site zouden passen en natuurlijk mag je de link gebruiken, leuk zelfs. Daartoe heeft Eric de naam van de collectie veranderd in 'Afrika online', welke is op te roepen via de volgende link:
http://www.flickr.com/photos/ericdevroome/collections/
Als je de voorkeur geeft aan andere foto's moet je het gewoon maar even melden. Het is jullie site, dus het gaat niet om de mmiste, maar om de meest passende foto's. Afijn, we horen het wel.Ik wens jou en je moeder nog een mooie tijd in Zuid Afrika.


Groet uit een NIET zonnig Nederland,
Eric en Vronie, Voorburg

24 dagen Zuid Afrika en Swaziland autorondreis

maandag 14 november 2011 8:48

Dag Leony,

Dank voor je mail!! Wat stom dat wij wat hebben laten liggen in de auto (een cadeau voor Ilse, onze dochter en twee X servetten). Het ging ook allemaal nogal haastig: veel afleveringen van autos's overal werd wel een schade ontdekt. Ook bij ons, maar die was er al, dus uiteindelijk niets aan de hand! Als jij een mogelijkheid ziet het pakketje voor ons hier te krijgen zijn wij je super dankbaar. Voorlopig ben je nog in ZA?!
Wat een land, wat hebben wij genoten - een vakantie om nooit te vergeten!!. Verrassing op verrassing. Dan ook nog eens de extra verrassingen: 23 oktober de honeymoon suite in Idle and Wild (Hazyview), inclusief een fles 'champagne' van onze kinderen voor onze tweede trouwdag. Hier zijn wij een nacht eerder vertrokken en niet omdat wij het niet waar onze zin hadden (het was geweldig!), maar omdat 45 km verder een oude en verloren studievriend van Eric woont en wel in een eigen reservaat. De mannen hadden elkaar zo'n 30 jaar niet gezien/gesproken. Ook onvergetelijk dit weerzien. Zij zijn ons zelfs nog nagereisd…..ook een nacht in een huisje in Berg en Dal doorgebracht. En dan nog de taart voor Eric's verjaardag in Oyster Bay. Wat een schitterende locatie.! Heel erg genoten.Paardgereden natuurlijk! Vandaag bij thuiskomst lag ons huis vol met 60 ballonnen en moesten wij om 17.00 uur de open haard aansteken. De buren kwamen met wijn en hapjes…..het hield niet op.
Nu weer wennen! En koud dat het was: 2 graden. Morgen gewoon werken. Hm…...
Wij willen jou natuurlijk heel hartelijk danken voor het programma dat je voor ons hebt gemaakt.
Overigens, vonden wij Tembe Elephant Park super. Het was wel wat ver vanaf Swasiland, maar vooral door de enorme mist in de bergen. Dat leverde de nodige vertraging op en daardoor misten wij de middag game drive. Maar ach dat is meer dan goed gekomen.
Waar ben jij op dit moment in ZA?!
Hele hartelijk groet van ons,

Eric en Vronie
Voorburg

12 Daagse Overland kampeer safari van Kaapstad naar Namibie

dinsdag 25 oktober 2011 3:19

Ik heb in mijn eentje een 12 daagse camping reis gemaakt van Kaapstad naar Namibië
Yee, wat was dat eng in je uppie voor het eerst alleen op vakantie ( doe eens gek voor je 50e was net 1 dag 49 )
slapeloze nachten hoe moet je grapjes maken in het Engels help ( ook helemaal gelukt ik was dus goed bezig )
maar in de bus zaten 2 zusjes en een vriend kwamen uit huizen nou die hebben
mij dus geadopteerd was dus gelijk erg gezellig in de truck
ja en dan krijg je dat je een tent op moet zetten yeetje, maar ook dat ging helemaal goed, dat deden we dus samen
niemand hoefde het alleen te doen ( we waren goed bezig dus )
verder moet je geen eisen stellen wat eten ( was prima )en slapen betreft maar gewoon genieten van alles wat je ziet
en denken yee ik kan zo een reis toch maar even doen niet iedereen kan dat dus geniet
ik was wel erg blij dat ik de accommodatie versie van de reis niet geboekt had (toch wel oudere mensen )
bij ons was de jongste 23 en de oudste 70
wij hadden een hele erge leuke en gezellige groep van 19 personen ( helemaal leuk dus )
ik heb op facebook hele leuke contacten eraan over gehouden duitsland/zwitserland/belgie/afrika/australie/denemarken
we hebben een groep gemaakt met alleen Afrika mensen leuk is dat foto's delen
ik kan dus zeggen gewoon doen ook alleen

gr jolanda O. uit Mijdrecht

Zie enkele foto's gemaakt door Jolanda in het Etosha National Park, Namibia

Etosha-namibia.jpgEtosha-01.jpg

3 weken Namibie autorondreis

zondag 9 oktober 2011 7:36

Hallo Leony,

Even een kort berichtje om dankjewel te zeggen voor het organiseren van een goede reis. We hebben er enorm van genoten. De Little Sossuss Lodge verdient een speciale vermelding. Heerlijk eten zeer comfortabel en een leuke familie. Eén van de zonen was onze gids naar de duinen en we hadden een geweldige dag. Veel dank.

Met vriendelijke groet, Robert en Lilias A.
Somerset West, Zuid-Afrika

Camperreis Namibie

woensdag 24 augustus 2011 8:48

Hallo Leony,

Dank je wel voor je mailtje.

We hebben een hele mooie vakantie gehad.
Namibie is ons goed bevallen.
De mensen zijn alleraardigst en relaxed.
De natuur is schitterend.
We hebben genoten van de rust en de ruimte.

De campings waren allemaal ontzettend mooi, de een nog mooier dan de ander, met schoon sanitair. Dit zijn we wel anders gewend in andere landen.
Ook de camper is ons prima bevallen. We hebben zo goed als geen stukken gehad, wat we ook wel anders gewend zijn. Kortom we hebben genoten.

Een 2 leuke tips wellicht voor je:
1. Alpec Bushcamp and Gamepark:
Een hele mooi camping die niet in de boekjes staat. Is pas sinds januari dit jaar open. Wordt gerund door de dochter van de landeigenaar. Zeer aardige mensen en een schitterende camping. Mooi en leuk aangelegd. Het terrein ligt aan de west kant tegen het Etosha park aan, ten noorden van Kamanjab.

2. Alte Kalkofen Lodge:
Officieel heeft deze locatie geen camping, maar we mochten met onze camper toch daar staan en gebruik maken van de douche en wc van 1 van de super mooie chalets. Maar liefst een terrein van meer dan 20.000 hectare. Wordt gerund door een echtpaar die ontzettend aardig zijn. Kunt hier ook heerlijk eten.

Nogmaals bedankt voor al je hulp en aktive bijdrage.

Groetjes,

Maaike S.
Liempde

Namibië camper rondreis

dinsdag 23 augustus 2011 9:33

Beste Leony,

Hartelijk dank voor de reisbescheiden, en voor het beantwoorden van mijn vraagjes.
We kunnen op weg...
Wij verheugen ons erg op deze voor ons wat de bestemming betreft heel nieuwe kampeerervaring, en we vonden het erg prettig om dit in goede samenwerking voor te bereiden.
Ik ben al een beetje thuis op mijn op marktplaats gekochte Garmin GPS, met tracks4africa Namibie erop, dus verdwalen zullen we vast niet.
Het is een fantastisch land, we waren er al eerder, en graag zullen wij hierna nog eens gaan.
Dan is het fijn te weten dat er een Afrikaonline is, met mensen die graag met ons meedenken!
En dan is een reisverslagje van ons na afloop naar jullie toe een kleine moeite!

Met dank, vriendelijke groet,

Henk de G. ook namens Ciske den H.

Nieuwegein

Zuid Afrika en Swaziland rondreis

dinsdag 8 maart 2011 2:33

Hoi Leony,

Net zondag teruggekomen van onze fantastische reis door Zuid Afrika. Wat een geweldig land en de reis zat echt super in elkaar. Met een hele goede afwisseling tussen rust en aktiviteit. Alle overnachtingsplekken waren fantastisch en we hebben meerdere keren tegen elkaar gezegd, maar goed dat Leony dit voor ons heeft geregeld want dit hadden we zelf nooit kunnen bedenken/ontdekken.

Ook toen bleek dat het Krugerpark onze overnachtingen gewoon gecanceld had heb je dit binnen no time weer geregeld zodat we er eigenlijk geen last van hebben gehad. En ook onze terugvlucht die over Libië plaats zou vinden had je voor ons zo voor elkaar.

Vooral Phophonyane falls in Swaziland was geweldig. Wat een paradijs. We wilden er eigenlijk niet meer weg. Wat mooi en relaxt en gezellig en lekker eten en vriendelijke mensen. Echt een aanrader voor iedereen die echt iets moois zoekt in Swaziland. Maar de hele reis was dus een aaneenschakeling van mooie ervaringen en we gaan zeker nog een keer terug naar Zuid Afrika en dan komen we zeker terug bij afrikaonline.

groetjes Dominique en Piet

Na organiseren van een last last last minute reis

dinsdag 11 februari 2011 12:47

Wederom bedankt voor verleende service, een ding is zeker wanneer ik weer naar ZA ga weet ik jullie te vinden.

Albrecht

16 daagse individuele rondreis Zuid Afrika, Zambia en Botswana

dinsdag 21 december 2010 3:21

Bedankt voor de Kerstgroet,

Jullie hebben mij na de reisnog wel een vraag gesteld wat wij van de reis vonden.
Door drukte ben ik er niet aan toe gekomen. Helaas. Onze indruk van jullie is helemaal oke.
Mede door jullie is de reis echt fantastisch geworden. Nogmaals bedankt en wellicht tot een andere keer.
Daarvoor nog even sparen en tijd vinden.

gr.
Nico

Auto rondreis Johannesburg – Durban - Kaapstad

donderdag 6 januari 2011 4:44

Leony,

Bij deze het reisverslag.

In december van 2010 hebben wij een geweldige reis gemaakt naar Zuid Afrika! Een land dat na drie weken voor ons als volgt kort is samen te vatten: "Zuid Afrika is een wereld in één land".

Er zijn mogelijkheden genoeg om de reis van Johannesburg naar Kaapstad af te leggen. Wij hebben meerdere mensen om advies gevraagd en hier en daar advies meegenomen in wat uiteindelijk ons definitief reisschema is geworden; met de auto van Johannesburg naar Kruger Park via Pretoria. Vervolgens de panorama route bezichtigen, door Swaziland naar omgeving St Lucia, het strand nabij Durban om vervolgens te vliegen van Durban naar Kaapstad van waaruit we ook nog ontzettend veel mooie dingen gezien en gedaan hebben.

Onze focus tijdens deze drie weken heeft dus echt gelegen op het Kruger Park en omgeving en Kaapstad en omgeving. Naar ons idee een goede keuze; rondom Kaapstad (denk aan: Kaap de goede hoop, Kirstenbosch, Hermanus, Robbeneiland, Tafelberg etc) is genoeg te zien en te doen, maar ook rondom het Kruger Park (denk aan: de Panorama route, de doorreis naar St Lucia via Swaziland, een bezoek aan het Hluhluwe-Imfolozi Park en Greater St. Lucia Wetlands en het strand nabij Durban).

De hoogtepunten van onze reis:
- Kruger Park
- Blyde River Canyon, omgeving Kruger Park
- Carols by Candlelight - Kirstenbosch, Kaapstad (vindt plaats een week voor kerst)
- Bezoek aan het township Khayalitsha, Kaapstad

De vlucht (incl binnenlandse vluchten: 1. Durban - Kaapstad 2. Kaapstad - Johannesburg) en huurauto hebben we zelf geregeld. Last minute (lees: november 2010) hebben we besloten de accommodatie door AFRIKA ONLINE vast te laten leggen. Dit was geen verkeerde beslissing; Leony heeft ons op een fijne, vlotte, correcte manier geholpen bij de aanpassingen van accommodatie aan ons reisprogramma maar ook met het geven van allerlei praktisch en nuttig advies: Dank hiervoor!

Bovenstaand hebben we alleen de hoogtepunten genoemd. Veel meer is te vertellen en we hebben genoeg foto's om te laten zien, maar om echt een goede indruk te kunnen krijgen moet je het gewoon zelf gaan ervaren en meemaken!! Voor ons is een ding zeker; Zuid Afrika is een geweldig mooi vakantieland!

Hans & Franny

Met Oranje en Leonie naar Zuid-Afrika

zondag 5 september 2010 8:09

Gedurende 4 jaar hebben wij, een aantal voetbalvrienden, wat opzij gelegd om in 2010 Oranje life te kunnen aanschouwen in Zuid-Afrika, maar nog meer om naast de bij nader inzien onvoorstelbaar mooie stadions ook nog het “echte” Zuid-Afrika te bezoeken.
We zijn lid van de Oranje supportersclub, dus kaartjes regelen voor de wedstrijden gaf geen problemen.
Maar daarnaast wilden we zogezegd toch wat meer, een ieder had uit eigen kring en ervaring wel wat te melden, maar een straight beeld van “hoe verder” was er niet !

Met enig toeval kwamen we GELUKKIG in aanraking met het digitale reisbureau REIZEN@ AFRIKAONLINE.nl, waarin “ene” Leonie de regie in handen heeft.
Vanaf eigenlijk het allereerste contact kreeg het program eindelijk wat structuur, over en weer ( wat heet…van ons naar Leonie toe) werden er allerlei ideeën uitgewisseld, waarin met name van haar kant gevraagd werd naar onze interesses, “kwaliteiten”, voorkeuren, mogelijkheden en eventuele beperkingen .
Leonie bleek in staat om ons gedurende 3 weken een gelikt programma aan te bieden, waarin we parallel aan de wedstrijden van Oranje een geweldig verblijf in Zuid-Afrika mochten beleven.
ALLES was tot in de puntjes geregeld.

De guesthouses waren alle van zeer goede kwaliteit, waarbij de genoten gastvrijheid overal persoonlijk en hartelijk was.
Het program liet ruimte voor regelmatig heel lekker eten, altijd normaal geprijsd en op plaatsen , die je zelf niet (zo snel) ontdekt !
Alle transportzaken ( behalve de vluchten) waren tot op de seconde precies afgestemd…het busje was altijd op tijd…

De safari in het Krugerpark, het vanuit een kooi haaien bekijken in de Indische Oceaan, een lunch in Cleopatra ergens tussen de Drakensbergen, Robbeneiland….noem maar op, het was allemaal “gewoon” goed geregeld.
En bij enige onduidelijkheid bleek Leonie altijd zeer goed bereikbaar, ook in het weekend, ook op wat minder courante uurtjes…

Eén ding is vreselijk duidelijk geworden: zonder deze Leonie, die we pas op een van onze laatste dagen mochten ontmoeten, had deze reis er heel anders uitgezien.
We zijn haar veel dank verschuldigd voor een fantastische vakantie, waar we met heel veel plezier op terugkijken en waar we nu nog fors van nagenieten.

Doordat alles zo goed geregeld was, ontstond er ook nooit ruimte voor discussie of irritatie, iets wat bij acht kerels, met allemaal een eigen mening en wil, zomaar had kunnen ontstaan !!!

Namens ons allemaal bedankt ik jou, Leonie, nogmaals van harte, ik ben ervan overtuigd dat we niet voor het laatst contact hebben gehad !

Marcel de Ree.

Namibie rondreis

dinsdag 17 augustus 2010 8:22

Dag Leony,

al even terug van ons Namibië-avontuur, wat tijd nodig gehad om te acclimatiseren (als dat al ooit weer volledig zou lukken...). We hebben schitterende dingen gezien (wat een mooi leeg land), helemaal echt niets negatiefs meegemaakt (zelfs geen lekke band, wat een chauËffeur hé), ontzettend vriendelijke mensen tegengekomen, lekker gegeten en gedronken enz.

We willen je dan ook heel erg hard bedanken voor je hulp en werk en tips. Op één uitzondering na (Acacia Park in Otjiwarongo met name) waren alle kampplaatsen meer dan in orde : we hadden er eigenlijk op gerekend dat het allemaal wat 'primitiever' zou zijn maar meestal leek het of we Hemingway of Hepburn op safari waren... Volgende keer gaan we wel een jeep met tenten proberen (veel lawaaierig gerammel van de camper op de gravel roads) dan kunnen we ook wat 'dieper' het land in (of Botswana of Zambia ==> we zien het wel zitten hé).

De kinderen waren dolenthousiast ondanks het zware reizen dus volgende keer kan er al wat meer...

Dus Leony : dank je wel !!!

Groetjes,

Geert & Annick
Kaat Lien Floor

Vakantiereis Zuid-Afrika

maandag 30 augustus 2010 3:24

Beste Leony,

Bedankt voor de belangstelling. Tevens bedankt voor de snelle en prima verzorging van onze reis. Alles is vlekkeloos verlopen. Het guesthouse was prima en het hotel geweldig. We zijn op tijd opgehaald voor de auto en deze was helemaal naar onze wens. We hebben een mooie en uitstekend verlopen vakantie gehad.

Zoals je in je voorbeeldreis had aangegeven zijn wij eveneens gereden naar Gorongosa national park. Als je vooraf het Krugerpark hebt gezien is dit een absolutie afknapper. Dit park is een eind rijden en er is nagenoeg geen wild. Bovendien is het park en de camping extreem duur. Niet een echte aanrader dus voor toekomstige klanten. Dit is zeker geen klacht over je advisering, maar een praktijk tip.

Veel sterkte met de onderneming!

Groeten,

Hans E.

Zuid Afrika reis

vrijdag 11 juni 2010 9:00

Hallo Leony,

Wij zijn ondertussen al bijna een maandje terug van onze avontuurlijke en deugddoende vakantie in Zuid-Afrika.
Wat eerst dreigde in het water te vallen door de aswolk van Ijsland, hebben we alle geluk gehad te mogen vertrekken.

We kunnen je dan ook mededelen dat deze reis ons zeer bevallen is. We hadden zeer goede gidsen, Mich en Charel en een kleine maar leuke groep.
De natuur was fenomenaal en de reis zeer goed georganiseerd. Eén klein puntje misschien was de eerste dag. Het hotel was zeer afgelegen en we wachtten een beetje tevergeefs op nieuws van het agentschap.

In de namiddag hebben we dan maar zelf een tour georganiseerd.
De reis zal zeker bij ons blijven als een mooie herinnering en vooral nu we nog kunnen nagenieten van de foto's en het WK die momenteel plaatsvindt.

Bij deze willen we je nogmaals danken voor de goede service van jou en het reisagentschap.
De mond aan mondreclame zal het zeker goed doen, reken daar maar op!

Vele groetjes en misschien tot later,
Rudi Wille en Ingrid Persyn, België

31 daagse kampeersafari Zuid Afrika, Botswana, Zambia, Malawi en Mozambique

zondag 11 oktober 2009 12:47

Beste Leony,

Zeer herkenbaar dat de weken voorbij vliegen en we geleefd lijken te worden door de agenda, vandaar dat dit antwoord ook weer even op zich heeft laten wachten.

Hoe tegenstrijdig met Afrika; daar omtrent zullen we jou/jullie weinig hoeven te vertellen omdat je het door en door kent, maar dat waren voor ons natuurlijk allemaal nieuwe indrukken. Daar leeft men met de dag en wordt alles bepaalt door de omstandigheden zoals ze zijn of op je pad komen.

Naast alle natuurschoon en dieren welke gezien zijn, hebben wij bovenstaande als minstens zo indrukwekkend ervaren. De houding en vriendelijke uitstraling van veel mensen die nauwelijks iets bezitten, leven met de dag en berusten in hun lot, geeft je een nieuwe kijk op hoe (mogelijk te) goed wij het hebben en dat doet iets met je.
Ik denk dat ik dit namens allen zo mag verwoorden, want dat zijn wel de meest indrukwekkende gevoelens geweest in en over onze reis.

We hadden twee fantastisch fijne mensen als gids, te weten: Chris en Tinus en dat is, ons inziens, een belangrijke factor in het welslagen van zo een avontuur. De reis zelf is een aaneenschakeling geweest van bijzondere indrukken en belevingen; wat hebben we een mooie, wonderlijke en kleurrijke schepping te leen gekregen. Er zijn bij benadering 6000 foto's gemaakt, dus dat zegt genoeg. De enige kritische kanttekening welke hierbij te plaatsen valt (met de ervaring in de rugzak) is dat zo'n reis enorm intensief is en je in verhouding erg veel kilometers/tijd in de auto zit te stuiteren; dus dat nemen we graag mee voor de toekomst als we meer reizen mogen maken.

In de bijlage tref je een drietal foto's aan en verder is er meer te zien en te lezen over hoe het is geweest op: www.vakantieafrika.hyves.nl

We danken je hartelijk voor je inbreng in de voorbereiding en een hartelijke groet van ons allen;

Patricia, Martijn, Siska, Sjaak
Sliedrecht

31 daagse kampeersafari Zuid Afrika, Botswana, Zambia, Malawi en Mozambique

dinsdag 6 oktober 2009 14:46

Beste Leony,

De vakantie is in een woord fantastisch geweest. Dagelijks zweven onze gedachten nog richting Afrika. Zoveel gehoord en gezien in deze landen onder begeleiding van twee uitstekende gidsen. Steeds komt weer boven drijven: een aparte ervaring die we niet hadden willen missen !

Met vriendelijke groet, Wouter, Els en Ruben Mout

17 daagse camper rondreis Namibie

woensdag 29 juli 2009 20:08

Dag Leonie,

We hebben een onvergetelijke reis achter de rug. Namibie is een ware ontdekking geweest voor ons. Ethymologisch moet het woord 'wijdsheid'daar zijn oorsprong hebben gevonden, en je zou haast geloven dat er een schepper bestaat. De hospitaliteit van de mensen is heel groot, en kan niet anders dan terug te verklaren zijn uit de eerlijke grootsheid van het land.

Meerdere keren hebben we loftuitingen gehad naar jou toe. Alles verliep onwaarschijnlijk vlot, en we vielen van de ene verrasing in de andere. AfrikaOnline is een gedegen formule, die we iedereen zullen aanpraten. Op mijn verlanglijstje staat nog de D.R. Congo, mijn geboorteland, ... heel zeker terug met AfrikaOnline!

Hartelijk dank van ons allen !!!

Piet
Moorslede, Belgie

17 daagse Tanzania & Zanzibar reis

maandag 30 Juni 2009

Hoi Leony,

Wij zijn alweer bijna een week thuis na een geweldige reis! Wij hebben het echt fantastisch gehad. Eerst in Ethiopie om onze dochter Anne weer te zien en te zien hoe zij daar leeft. Daarna de safarie in Tanzania die echt geweldig was. De afwisseling in de parken, al die dieren, de mensen, de geweldige driver/gids, de kok die iedere keer weer heerlijke maaltijden voor ons serveerde en ook een heel prettig mens was, het was echt geweldig. Wij hebben het bovendien ook echt getroffen met alles wat we toen gezien en beleefd hebben een hadden het ook echt gezellig en ontspannen met elkaar.

De afsluitende week op Zanzibar was ook heel leuk en ontspannen. Het clovehotel was prima. Opzich een aanrader. Wij hadden bijv een bed van 2.10 m en dat is best erg prettig als je een man hebt van 2 m. Onderweg naar het noorden hebben wij de spicetour gedaan en dat was ook een prima manier. Zo kostte het ons de minste tijd en geld. Het verblijf in de huisjes bij het lighthuis was ook prima en heelijk ontspannen. wij hebben daar nog 2 verschillende snorkkeltours gedaan. 1 van een halve dag en een hele dag. was ook heel leuk om te doen. De terugreis via Dar a Salaam was ook prima. Daar hebben we nog het een en ander met de driver/gids bezocht wat ook heel leuk was.

Het was allemaal heel goed geregeld. Iedere keer stond iemand ons weer op te wachten en bracht ons naar de plaats van bestemming. Hele prettige mensen. Dat maakte het voor ons tot een geweldige ontspannen vakantie.
Graag wil ik jou nog een keer spreken over een paar weken. Dan zal ik je wel mailen en dan hoop ik dat jij weer even telefonisch kontakt opneemt. Voornu wilde ik graag even vertellen dat we heel tevreden en blij zijn hoe het allemaal geregeld was en gegaan is. Anne komt over 2 weken weer terug uit Ethiopie en daar zien we nu weer naaruit.

Vriendelijke groetjes van Willemien en ik hoop dat jij/jullie ook een goede vakantieperiode hebben gehad.
Berkel en Rodenrijs

21 daagse West Kaap reis, Zuid-Afrika

woensdag 25 maart 2009

Ja, het was echt fantastisch. Alles ging prima en we hebben geen rare dingen meegemaakt (alleen een ongeluk op de r44 op woensdag avond). Jammer dat we weer naar huis moesten.

Bartholomeus Klip kan ik iedereen aanbevelen. Echt totaal anders dan de Stellenbosch regio. Dank voor alles en tot een volgende keer!!!

Anton

18 daagse Zuid Afrika autorondreis

maandag 2 maart 2009

Hoi Leony,

De reis was geweldig. Alles goed geregeld en de accomodaties waren perfect. Vooral Avondroodt in Franschhoek was helemaal TOP. Ook de binnenlandse vlucht is prima verlopen en ze deden niet moeilijk over onze bagage. Het golfen was ook goedgeregeld en we hebben steeds geluk gehad met het weer want we hebben toch wel zo nu en dan flink regen gehad (eigenlijk op elke bestemming wel).

De lodge in het Krugerpark was ook prima maar ik denk dat Chitwa Chitwa een mooiere accomodaties was geweest als ik dat van verhalen en foto's hoor/zie van vrienden. Wij zijn een keer eerder in het Krugerpark geweest, of eigenlijk het Timbavati in de Motswari Lodge en deze vond ik kwalitatief beter. Maar we hebben het er wel fijn gehad en we hebben de Big 5 allemaal gezien.

Bedankt voor alles en als we weer eens naar Zuid Afrika komen dan komen we zeker bij jou weer te raden en zullen jullie organisatie ook zeker bij vrienden en kennissen aanbevelen.

Groetjes van ons alle 4 (party Luijben),
Kim

18 daagse Zuid Afrika autorondreis

maandag 2 maart 2009

Hallo Leony,

Ik stel me even voor, Wilma Adriaans, wij waren afgelopen weken naar zuid afrika, via jullie geboekt. Ik heb me met de organisatie van de reis niet bemoeid omdat Kim dit geboekt had met ons medeweten natuurlijk. Het was een geweldige reis, met mooie lodges vooral Avondrood in Frankschoek was helemaal geweldig, ook in Kaapstad was het goed, alleen waren daar de kamers minder, erg klein en warm.

In Knysna vond ik het persoonlijk in Manor House, een beetje stijfjes en de Sefapane lodge vonden we ook minder. Daarentegen was de lodge die in plaats van Chitwa Chitwa kwam wel goed, doordat de safaris heel goed waren, de lodges waren mooi ruim, maar we hadden toch iets meer verwacht daarvan. Al met al was het een supermooie reis.

Alleen was nu mijn vraag, wij gaan zeker vaker naar Zuid Afrika, zijn er meerdere rechtstreekse vluchten, bijvoorbeeld vanaf dusseldorf of Frankfurt met andere maatschappij dan KLM?
Mijn dank en complimenten voor de reis.

groetjes

Wilma A.

25 daagse camperreis Kaapstad - Kaapstad

zondag 23 november 2008

Hoi Leony,

Van het begin tot het einde was het een verrassende reis.
De gekozen route was heel goed. Eerst verbleven we totaal 4 dagen rond Kaapstad, de stad zelf hebben we niet aan gedaan, zodat we goed konden wennen aan Zuid Afrika (boodschappen, verkeer e.d.), aan de camper en aan de campings. Gedurende die dagen 2 uitstapjes gemaakt, naar het Nationaal Park West Coast en naar Kaap de Goede Hoop. Van het begin af aan viel het mooie landschap op alsmede de netheid overal. Jammer dat het enorme verschil tussen arm en rijk gelijk op gaat met de kleur van de bevolking, zwart en blank, hetgeen vooral ook zichtbaar is in de townships.

Vervolgens zijn we min of meer via de tuinroute naar Port Elizabeth gegaan met prachtige stops in Hermanus, Swellendam, Mussel Bay, Wilderness en Tsjitsjikama.
Bij Port Elizabeth gingen we linksaf naar het noorden om via de vreselijkste weg van de hele vakantie na 50 kilometer het Addo Elephant park te bereiken. Daar drie dagen gebleven en leuke game drives gemaakt waarbij we heel veel dieren hebben gezien. Later bleek ook dat we behoorlijk geluk hebben gehad, anderen hebben geen of nauwelijks dieren gezien.

Daar vandaan “terug” naar Knysna, waar we wederom een prachtige camping hadden op 15 minuten lopen van “The Heads”, de bekende rotsmassieven die de lagune voor Knysna beschermen tegen de Indische Oceaan. Onze camping lag aan de oostkant van de lagune. Bij de oost Head was een grappig restaurantje met een prachtig uitzicht op The Heads, de lagune en Knysna. 2 avonden zijn we daar naar toe gelopen om heerlijk te eten.
Overigens hebben we nog nooit een vakantie gehad waarbij we elke dag weer zo lekker in restaurants gegeten hebben.
Na Knysna volgde Oudtshoorn. Onderweg regen en 12 graden, later wel warmer. De campinghouder in Oudtshoorn, overigens een prachtige camping weer, vertelde ons dat Oudtshoorn in een vallei lag en waardoor er zelden regen viel. Nauwelijks stonden op onze plaats of het begon te regenen!

Vanuit Oudtshoorn Prince Albert bezocht, op zich niet veel bijzonders, wel mooie huizen. De rit er naar toe en weer terug was echter ongelofelijk mooi. Vanuit Oudtshoorn ook een struisvogel boerderij bezocht. Een pracht belevenis.
Na Oudtshoorn hadden we de enige vervelende dag. Het weer was op zich wel redelijk, maar de rit naar Swellendam, Bontebok park, was saai. Met uitzondering van de Tradouw pas, die was wel mooi. Ook de camping in het park was niet zo leuk en/of mooi als al de vorige campings. Eerlijk gezegd waren we blij dat we meteen de volgende dag weer verder gingen.

Op naar Stellenbosch, onze laatste stop alweer. Ook nu weer een pracht camping en, heel bijzonder, gedurende onze hele verblijf prachtig weer. Stellenbosch bleek een erg leuk en mooi stadje, omringd met prachtige wijnboerderijen (eigenlijk wijnpaleizen). Al met al een mooie afsluiting van een mooie vakantie.

Een verblijf met een camper is ons erg goed bevallen, het links rijden viel ook mee. Tenslotte doet iedereen het daar. De campings waren prachtig en schoon (op 1 na dus), de wegen verrassend goed (op 1 na dus). Het eten was fantastisch.
Tenslotte nog een opmerking over Bobo campers.
De eerste paar dagen hebben we problemen met de auto gehad. Daarbij was de service van Bobo geweldig, ze kwamen zelfs de camper omruilen. Alleen op deze service zaten we niet te wachten. Het was voor ons al spannend genoeg, zo’n eerste keer met een camper.

Op de andere services was helemaal niets op aan te merken, het informatieboek, de campingreserveringen en het routeboek. Top!
2 opmerkingen nog over de camper zelf. De koelkast in de camper, dat kan niet. Volgens mij zit er geen thermostaat in, zodat hij gewoon om de zoveel tijd aanslaat. Kennelijk is daarover geklaagd, het is natuurlijk vooral ’s nachts erg storend, hetgeen tot gevolg had dat in het informatieboek de opmerking stond “zet hem ’s nachts uit”. Ja, dan heb je inderdaad ’s nachts geen last. De gekoelde producten kunnen dat wel hebben, maar je diepvries producten zijn ontdooid.
Tot slot het “tuin meubilair”. Dat was een aanfluiting, thuis had ik dat bij grof vuil gezet.

Zo, dit was het dan. Volgend jaar weer?

Groet,
Joke en Joop

Camper reis met verlenging in Kaapstad

maandag 25 augustus 2008

Beste Leony,

Een wat late reactie, maar toch.
We kijken terug op een hele mooie en gevarieerde reis! De mooie parken, de gamedrives, de Tafelbergguesthouse en de excursies in Kaapstad , we hebben er erg van genoten. Wat we ons niet gerealiseerd hadden is dat we vanwege het laagseizoen soms alleen op de camping stonden. Met name voor de kinderen was dat niet leuk.
Hartelijk dank voor je bijdrage aan de mooie vakantie!

Vriendelijke groeten,

Chris

Zuid Afrika rondreis

vrijdag 21 maart 2008

Beste Leony,

Bedankt, we hebben een onvergetelijke vakantie gehad het was super goed. Alle gasthuizen waren zeer goed. Ontvangen alsof we familie waren.

Het Amakhala game reserve dat was zeer goed zeker een aanrader alles was tot in de puntjes verzorgt.

Vele groetjes

Margriet

Zuid Afrika rondreis

zondag 16 maart 2008

Hallo Leony,

Sorry, dat ik een beetje laat onze bevindingen meld, maar mijn man en zoon kregen van de week een auto-ongeluk, wat gelukkig aardig goed is afgelopen, vandaar.

Onze reis naar Zuid-Afrika was in één woord geweldig, zo mooi dat we ècht nog niet terug wilden, maar ja de 3 weken zaten erop. De onderkomens waren erg mooi, alleen achteraf Knysna hadden we wat korter willen zijn, het CHALET was prima maar erg gehorig, gelukkig wel een prachtig uitzicht over de LAGOON. "LA PLUME " was zoals je zei een "droomstek." Vooral op de veranda met een glas wijn en het uitzicht.....fenominaal !!! Kruger met Sefapane-lodge.... een prachtige lodge en veel dieren gezien.

Wat onze lievelingsplek werd, was FRANSCHHOEK! Blij dat we daar 4 dagen waren......achteraf. Prachtige "WINE-ESTATES" bezocht, wat is het daar mooi.

Héérlijk gedineerd, "le Bon Vivant"is een échte aanrader.....hollandse chef-kok, en mijn schoonzoon kan het weten, is namelijk ook chef-kok. Merlot waar wij logeerden was helemaal TOP, precies zoals het beschreven staat, mooi ingericht en een groot zwembad. Het huis wat geregeld werd door jou in Franschhoek was ook zo mooi en ruim.We troffen natuurlijk ook fantastisch weer, op 1 dag na 30-37 gr.

De auto en de vluchten verliepen ook prima. Hopelijk komt het nog goed met de terugbetaling van "Canterbury Lodge" want zoals Nico jou vertelde, dat was niet gisteren gebeurd!!

Nogmaals héél hartelijk bedankt voor de hele organisatie en zullen anderen ook zeker "Afrika on line" aanraden.

Het was een TOP....TOP....TOP vakantie !!!!!!!!!!!

Hartelijke groetjes uit een regenachtig Egmond aan Zee.

Edith, Ruud, Cindy, Nico.

Zuid Afrika reis

maandag 18 februari 2008 22:17

Beste Leony,

Dank voor het regelen van een deel van onze reis in Zuid Afrika. Het is ons allemaal uitstekend bevallen en we waren heel blij met jouw bijdrage.

Als we volgende keer weer gaan, zullen we in een eerder stadium contact opnemen.

Met vriendelijke groet,

Robert en Nicole

Zuid Afrika autorondreis

donderdag 20 december 2007 11:07

Hallo Leony,

Bedankt voor je berichtje. Het was inderdaad even wennen gisteren toen we in Parijs uit het vliegveld stapten en het -5 graden was. Een verschil van ruim 30 graden met de dag ervoor in Kaapstad.

We hebben een geweldige reis gehad, genoten tot de laatste minuut. De accommodaties waren allemaal ok, varierend van goed tot een aantal echt fantastisch. Veel gezien, heerlijk gegeten, genoten van het mooie, gevarieerde landschap, overal vriendelijke mensen en goede service. Hoewel je de enorme tegenstelling tussen arm en rijk tot in de kleinste dorpen terugziet en veel hoort over de criminaliteit, hebben wij ons persoonlijk geen enkel moment bedreigd gevoeld en ook niets vervelends meegemaakt of gezien.

We zullen zeker nog eens terugkomen in Zuid-Afrika.

Hartelijke groet,

Karel & Marja

17 daagse Zuid Afrika - Swaziland kampeersafari

maandag 5 november 2007 15:55

Beste Leony,

Het was geweldig. Mooi Land, zeer aardige mensen en lekker klimaat. De locaties waren perfect. Soms keken we vanuit de tent zo over de zee, waar dolfijnen langs de kust sprongen. Ook de lodges en hotels waren goed! Top locaties en vaak leuk ingericht. Kaapstad ook echt een mooie stad. Als tip kan je iedereen bij Baia laten eten. Een zeer goed en luxe visrestaurant, waar je voor een hele redelijke prijs de heerlijkste visgerechten krijgt voorgeschoteld.

De kok die mee was kon trouwens ook echt heerlijk komen.

Helaas niet de gehele Big 5 gezien, maar genoeg ander mooi dieren. In de toekomst zouden we niet snel meer kiezen voor internationale groepsreizen en tenten. Zijn erachter gekomen dat een vast bed erg luxe is tov een matras.

En duitsers zijn toch minder prettige mensen om mee om te gaan. Helaas, het vooroordeel is waar. Misschien is een internationale reis zonder duitsers een optie. Haha. Hoorde van de lokale mensen dat bij hun de duitsers ook het minst geliefd zijn, Vonden ook dat er minder tijd voor jezelf was, waardoor er makkelijker irritaties ontstaan.

Dit alles was kon echter de pret niet bederven.

Alles was top geregeld. Ook de extra excursie naar de Walvissen bijvoorbeeld. Kwamen op tijd aan, goede gids ed.

Ook de hoogste bungee ter wereld was echt een topper!

We hebben vele mooie foto's gemaakt en binnenkort worden er twee albums afgeleverd.

Nogmaals bedankt voor alle moeite en wellicht tot de volgende keer!

Met vriendelijke groet,

Matthijs en Kirsten

15 daagse Zuid Afrika rondreis

vrijdag 2 november 2007 16:11

Hoi Leony!

Zoals beloofd stuur ik je even een mail als terugkoppeling van onze reis. Het was prachtig! Het land is bijzonder en de mensen erg gastvrij!

De accommodaties waren super. De eerste week in de Kaapregio had iets korter mogen zijn, maar was desalniettemin mega mooi! Er waren nog een aantal routes en plaatsen die we hadden willen zien, maar omdat we 1 accommodatie hadden was het moeilijk om die routes te rijden omdat ze te ver weg lagen om op en neer te rijden op 1 dag.

De tweede week bij timamoon lodge was ongelofelijk (meer een lokatie voor met je partner dan met je vader moet ik eerlijk zeggen), wel een beetje slecht voor de auto, hahahahaha!
We hebben gelukkig veel dieren mogen bewonderen in kriger en een olifant bereden! Super!

De game drives en tented camps waren fenomenaal!super de puper!

Kortom, deze reis is voor herhaling vatbaar dan met mijn partner!

Is alles nog goed gekomen met de Polo die ze kwijt waren bij Hertz in Kaapstad?

Volgende keer staat kenia op het programma denk ik, weet nog niet wanneer. Kan ik dan ook bij jou terecht of doen jullie puur reizen naar Zuid AFrika organiseren?

Nogmaals hartstikke bedankt voor het regelen van alles. Je hebt goed ingeschat welke lokaties geschikt waren!

Groetjes, Yvonne B.
Meerssen

Zuid Afrika reis

dinsdag 23 oktober 2007 14:00

Hoi Leony!

Ik ben gisteren weer terug gekomen in Port Alfred. Bij deze wil ik je nogmaals bedanken voor het regelen van de tickets. Het ging super! Ik mocht in Johannesburg zelfs een eerdere vlucht pakken naar PE zodat ik niet zo lang hoefde te wachten. Echt helemaal geweldig dus!

Als ik ooit nog hoor dat iemand naar Afrika wil zal ik hem of haar zeker jullie website geven!!

Groetjes,

Gerdien A.
Holten

20 daagse scenic scene route Zuid Afrika/ Swaziland

woensdag 1 augustus 2007 21:01

Beste Leonie,
Onze 20 daagse rondreis door Zuid Afrika is ons erg goed bevallen! Met een klein internationaal gezelschap (7 personen) hebben we de reis gemaakt. De gidsen (Nick en Renee van Sunways) waren zeer deskundig en betrouwbaar en hebben ons veel van hun land (en Swaziland) laten zien.

Het kamperen was plaatselijk wel wat koud (1 nacht vroor het zelfs in Pelgrim's rest). Warme kleding waren zelfs onvoldoende. Maar verder is alles prima verlopen. De laatste nachten hebben we besloten om een chalet te boeken, ipv te kamperen, ivm flinke regenval. Het eten wat de gidsen bereidden was erg lekker en gezond, en aangepast op ons (europeanen).

The big 5 (en andere wilde beesten), de plaatselijke bevolking, de prachtige natuur.....we hebben het allemaal gezien! Het was gewoonweg te mooi/ bijzonder om in een mail te beschrijven.

Met vriendelijke groet,

Inge D., Rob S.
Stramproy

12 daagse rondreis Kenia

dinsdag 13 februari 2007 7:50

Hoi Leony,

even een reactie op onze vakantie................ONGELOOFLIJK GAAF!!!!
wat hebben wij een mooie reis gehad. We zijn tot Masaai Mara met zijn 2-en gebleven en dus de laatste 3 dagen hebben we samen met Canadezen doorgebracht. Wat we allemaal meegemaakt hebben is onbeschrijflijk. We zijn echt geluksvogels geweest. Alle beesten gezien en ook op een unieke manier. De begeleiding was zeer professioneel, ervaren en betrokken. Het eten was super. Ja, het primitieve leventje wat we geleid hebben is zeer goed bevallen en mijn vriend was ook helemaal door het dolle heen.

Bedankt,

H.
Eindhoven

Zuid-Afrika Garden Route reis

Dinsdag, 23 januari, 2007

Beste Leonie,
als je je zo je best hebt gedaan een goede reis te plannen ben je uiteraard ook benieuwd naar wat feedback. Die wil ik je graag geven.

in het kort welliswaar...

Vlucht, passage naar Sommerset west, prima !

Kamers Sommerset west fantastisch, zwembad etc. Ook de informatie wat je allemaal kunt doen in de omgeving binnen een dag bijvoorbeeld.

Oudshoorn Rose Leigh, een echt mannen huishouden, hoewel bij ontvanst er een dame was die ons alle nodige info gaf, verder een prima adres, hooguit een beetje oud. Wel aardige mannen hoor, maar je moet geen hekel aan honden hebben want die hebben ze een stuk of vier los lopen

Addo: fantastisch!!!! leuk oudjaar gevierd ze waren niet zuinig goed diner veel wijn veel champagne en allemaal voor de vaste prijs van 40 euro. Boven verwachting.

Game drives ook niet tegen gevallen.

Port Elizabeth... Ik weet nog dat jij ons twee dagen had geboekt in the Windermere en dat ik dat te lang vond in PE, maar wat jammer....om daar slechts een dag te zijn in zo'n hotel. In een woord GROTE KLASSE, ontvangst eten, personeel inrichting groooote kamers.

Knysna....Bradach Manor, uiteraard qua ligging het mooiste hotel wat een fantastisch vergezicht. De kinderen hadden een wat saaie kamers maar mochten van Piet Hein verhuizen naar een dependance 50 meter achter BM dat nog niet helemaal klaar was........maar dat was grote klasse. Onze kamers welliswaar aan de voorkant gelegen waren oud en klein.Dus toekomstige klanten in het nieuwe pand boeken, want het uitzicht is zelfs nog beter..

Overal in Oudshoorn, PE en Knysna, alleen in de beste restaurants prijs kwaliteit TOP!

Kortom we zijn tevreden klanten en hebben leuke herinneringen en vele mooie foto's, nogmaals bedankt

groetjes, Hans

18 daagse Zuid-Afrika, Zambia, Botswana reis

zondag 26 november 2006 19:29

Goede morgen Leony,

Ben meteen maar even in de pen geklommen om je te laten weten dat wij een overgetelijke, voortreffelijke reis hebben gehad.

Het was werkelijk geweldig. Alles perfect geregeld, alle reserveringen, reizen, etc. goed verlopen, onze complimenten!
Wat mooi land en fijne mensen. We hebben genoten. Voor mij een land om zeker nog eens naar terug te keren, vooral Botswana heeft veel indruk gemaakt.

Ik zal jullie zeker bij onze vrienden en kennissen aanbevelen, want ik weet dat er heel veel mensen Zuid-Afrika/Afrika op hun wensenlijstje hebben staan.

Groetjes

Marja S.
Best

15 daagse Zuid Afrika autorondreis

donderdag 28 september 2006 12:23

Hoi Leony!

Nou, het zit er alweer op onze Zuid Afrika reis! We hebben een prachtige rondreis gemaakt. Accomocadatie en vluchten en huurauto was allemaal prima in orde! We hebben erg veel mooie dingen gezien en het programma was ook rustig met overal 3 overnachtingen. Uiteindelijk heeft onze golfer op slechts 2 plaatsen gegolfd, maar hij heeft er wel erg van genoten! Natuurlijk was het tentenkamp de laatste 2 dagen prachtig!

De eerste nacht slaap je natuurlijk van geen kant omdat je al die dierengeluiden hoort, maar dat is juist de charme. In 1 van de tenten is trouwens een koffer gestolen en in een ander een paar gymschoenen (het waren de 2 tenten die het meest ver lagen van de centrale bar). Gelukkig zaten wij dicht bij, dus we hadden alles nog. In Port Elizabeth hadden we de accomodatie uiteindelijk zelf geboekt. We zaten in het Kingfisher Guest house. Een echte aanrader voor als je daar in de buurt mensen moet onderbrengen!

Erg mooie, sfeervol ingerichte kamers met alles erop en eraan. De twee eigenaren zijn ook heel erg vriendelijk. Ik heb wat extra folders meegenomen; zal ik je die toesturen? Ze hebben me ook een portfolio gegeven van de Bed and Breakfast Collection - Benchmark of the Best 2006/2007. Waarschijnlijk heb je die zelf al wel, maar als niet, dan wil ik 'm met alle plezier toesturen. Laat maar even weten. Alleen op Heathrow bij terugkomst hebben we onze aansluitende vlucht gemist omdat onze bagage erg lang op zich liet wachten. Maar het omboeken naar de volgende vlucht ging prima. Nou, hier laat ik het dan maar even bij. Als ik mensen ken die naar Zuid Afrika willen, dan zal ik ze jullie website doorgeven!

Groeten, Esther D.
Gyancourt, France

23 daagse Zuid Afrika, Namibie reis

dinsdag 26 september 2006 11:55

Hallo Leony,

Een dikke week terug uit Zuid-Afrika en Namibië. Het was wederom geweldig, de schitterende bloemenzee aan de Noordkaap, de eindeloosheid van het landschap in Namibië en als hoogtepunt Etosha. De hotels waren goed, vooral het laatste de Frans Indongo Lodge. Ondanks het feit, dat we onze kinderen en kleinkinderen misten, hadden we allemaal nog wel een weekje langer willen blijven.

De wegen waren goed berijdbaar, we hebben een kaart van Namibë gekocht, waarop alle tankstations staan aangegeven, die er voldoende zijn. De Volkwagen Microbus was uitstekend, we hebben onderweg een lekke band gehad, die we hebben laten repareren. Bij het inleveren van de auto in Windhoek, wilde men ons een nieuwe band laten betalen, maar een telefoontje naar Avis in Kaapstad was voldoende om ook dit probleem uit de wereld te helpen.

Het is ons zo goed bevallen, dat we volgend jaar in dezelfde periode of iets later naar Botswana en de Victoria Watervallen willen gaan. Wederom 3 weken. Namens alle zes, hartstikke bedankt en je kunt voor ons weer aan het werk.

Vriendelijke Groet

Rien van S.
Weert

20 daagse huwelijks reis, Botswana, Zambia, Zuid Afrika

vrijdag 22 september 2006 10:51

Beste Leonie,

Gedurende de reis hebben we waar mogelijk was sms- jes gehad van de jonggehuwden. Het is de ultieme reis van hun leven en ze vinden het super en te kort schieten voor woorden. Het laatste bericht was vanuit de restauratiewagon van Rovos Rail. Ze vonden het helemaal te gek. Meer hoor je van ons als we weer in SSW zijn en dan wat foto?s hebben.

Groeten van Trudie en Aad van H.
Loosdrecht

18 daagse Western Cape golfreis

maandag 13 maart 2006 23:20

Hallo Leony,

Wij zijn al weer bijna 2 weken thuis na onze vakantie in Zuid Afrika. Wij willen je nog even laten weten dat we het geweldig naar onze zin hebben gehad. De heenvlucht verliep perfect. Wel was de overstaptijd in Frankfurt zeer krap, het toestel vanuit Dusseldorf had wat vertraging maar het ging gelukig allemaal net goed. Op het vliegveld van Kaapstad de eerste positieve meevaller. Avis had geen Toyota meer met automaat maar we kregen tegen dezelfde conities een gloednieuwe Mercedes mee waarmee het natuurlijk geweldig reizen is.

De guesthouses waren allemaal boven verwachting. Wij weten niet of jij daar de hand in hebt gehad maar wij hadden steeds de mooiste kamers. De routebeschrijvingen waren perfect. Alleen naar het guesthouse in Addo ging het wat moeizamer. De afslag naar het guest house is nl een paar km verder voorbij de ingang van het NP dan je had aangegeven ( 7 i.p.v. 5) en ligt niet aan de R335 maar we hebben het natuurlijk wel gevonden.

Jammer dat we in ons laatste guesthouse in Somerset West nagenoeg de gehele tijd in het donker hebben gezeten. Stroomuitval in een groot gebied maar daar zul je alles wel van weten.

Het golfen ging ook geweldig. Behalve de door jou besproken banen vonden we ook nog enkele kleinere maar hele leuke banen tegen naar onze begrippen zeer acceptabele prijzen. Wellicht toch ook voor andere golfers aan te bevelen!

Dan nog even de terugvlucht:

om 06.00 uur komen we op het vliegveld in Kaapstad aan en willen de auto inleveren. Wacht nog maar even zegt de man van Avis. Uw vliegtuig heeft 14 (veertien) uur vertraging en u mag vandaag de auto nog wel even houden. Anne-Lies vraagt binnen even na en het blijkt dat er om 11.30 alsnog gevlogen wordt met een andere machine. Wij missen dan wel de aanlsuiting in Frankfurt naar Dusseldorf maar daar was reeds een hotel geboekt. Dat was natuurlijk even balen op de verjaardag van Anne-Lies. Wij gaan dus maar eerst op ons gemak een ontbijtje nemen en nog een paar koppen koffie tot de rij bij de incheckbalie tot een paar man is gereduceerd.

Wij de bagage op de band en de man achter de balie tikt onze namen in. Komt er een mevrouw van LTU aansnellen: "Herr und Frau ter Beke van den Berg?" Jawohl............

OK, er gaat om 08.00 uur een machine van ons naar Dusseldorf en er zijn nog 2 plaatsen vrij, dus als jullie willen mogen jullie mee.
Nou, je begrijpt het wel, een mooier verjaardagskado hadden ze ons niet kunnen geven.

Dus nog eerder in Dusseldorf dan gepland. Vervolgens door de sneeuwbuien weer op ons thuis aan waar we om ca 22.00 uur moe maar voldaan arriveren.

Al met al: complimenten voor de wijze waarop jij onze vakantie mede tot 1 groot feest hebt gemaakt.

Groeten,

Frans en Anne-Lies
Wierden

15 daagse Namibie rondreis

dinsdag 7 februari 2006 18:23

Hoi Leony,

De Namibië reis was fantastisch, zeker de twee oudere heren hebben de reis van hun leven gehad. Het was ook goed geregeld waarvoor mijn dank, met name de safari tenten waren super. Ik heb tussendoor wel de auto omgeruild voor een 4 wheel, na twee lekke banden en een zenuwachtige vader. In de kampen bij etosha hadden we twee bungalows terwijl ik een genoeg vond, dit en meer van dat soort zaken maakte dat dit de eerste geboekte vakantie was die mijn verwachting te boven ging, echt perfect, meestal is dit net andersom.

Ga ik weer die kant op dan zeker via jullie, en ook anderen zal ik overtuigen.

Dank, het was super

Bart V.
Bennekom

18 daagse Zuid Afrika camperreis

dinsdag 24 januari 2006 10:49

Beste (lieve ) Leony,

We zijn weer veilig thuis na een onvergetelijke reis door het schitterende Zuid Afrika. Wat een geweldige belevenis. Zeker voor twee wat oudere mensen - en dat zijn wij - was het reistempo heel goed, heerlijk om regelmatig een dagje, soms zelfs twee, ergens over te blijven. We hebben genoten van elke dag. Alles is prima verlopen, Bobocampers waar jullie in Z-Afrika mee samenwerken is een geweldig bedrijf met zeer klant vriendelijke mensen (John!!). Route beschrijving en campings waren uitstekend en de camper een paleisje. Hebben regelmatig mensen moeten rondleiden daar ze hem zo mooi vonden.

We kunnen afrikaonline aan iedereen sterk aanbevelen en zullen dat zeker doen, want alles was zeer goed verzorgd. Nogmaals we hebben genoten en zullen deze reis niet gauw vergeten. Hartelijke groeten van twee vermoeide maar zeer gelukkige mensen.

Arthur en Joyce N. H.
Leimuiden

29 daagse Tanzania rondreis

vrijdag 20 januari 2006 14:21

Hoi Leony,

Eindelijk heb ik nu even de tijd gevonden om een kort reisverslagje te maken over onze "FANTASTISCHE" reis naar Tanzania.

Na een jaar hard werken zijn we op 14 september vanaf Schiphol vertrokken naar Tanzania waar we op de luchthaven van Arusha werden verwelkomt door onze gids Blassy. Deze is 15 dagen onze gids/chauffeur geweest. We hadden ons geen betere gids kunnen wensen en mede dankzij hem waren de eerste 15 dagen geweldig.

De ochtend na aankomst hebben we met Jennie onze reis doorgenomen en wat tips bekomen. Alles was tot in de puntjes geregeld.

Daarna zijn we een typisch Afrikaans dorp (in Moschi) gaan bezichtigen bij Arusha wat heel leerrijk en interessant was. Het Arusha NP is werkelijk de moeite waard om er een wandeling te maken, wij hebben er tenminste van genoten om tussen de dieren te wandelen.

Het bezoek aan het Tarangira NP was indrukwekkend evenals Lake Manyara. De omgeving vanuit Arusha naar Tarangira en Lake Manyara deed ons veel denken aan Indonesie, zoals bossen, vegetatie, heet waterbronnen enz.. En wat hebben we veel wild gezien, je komt ogen te kort om dit alles in je op te nemen. De Sopa lodge in het Tarangira NP is een echte aanrader, wel groot maar echt goed verzorgd. De E-Unoto lodge, gerund door Masaai people, was een geweldige ervaring, maar je merkt dat deze mensen nog veel moeten leren, maar wie zijn wij om ons daar mee te moeien. Dit is toch Afrika. Bij aankomst in deze lodge zagen we in de verte bosbranden en hier hebben we het letterlijk en figuurlijk HEET gehad. De volgende ochtend vroeg, omstreeks 4.30 uur was onze kamer geheel verlicht en het werd werkelijk heet, de brand was namelijk genaderd tot ongeveer 15 meter van onze kamer. Uit voorzorg hebben we alles meteen gepakt en gezakt zodat we klaarstonden om te vertrekken. Er was veel paniek bij de mensen, doch de plaatselijke bevolking was de rust zelve en ze hadden nog gelijk ook -:)) de brand sloeg de andere kant op.

Ons bezoek aan de Ngorongoro krater was gewoonweg fantastisch, dit ook dankzij onze gids Blassy. Hij heeft werkelijk al het mogelijke eruit gehaald. We zijn 2 volle dagen (06.00-18.00 uur) in het park geweest en wat hebben wij genoten. De laatste dag toen we even voor 18.00 uur het park uitreden zagen we nog een Cheeta. Zonder te vragen is de gids er meteen naartoe gereden met gevolg dat we te laat het park verlieten en hij een boete moest betalen. Dat hadden wij er graag voor over en hebben dus de boete betaald. Dit park is werkelijk indrukwekkend alleen jammer dat het erg druk is van de bezoekers (dit kun je merken op de lunchsite). Wat ook soms storend is voor de dieren is de manier van benadering door sommige (meestal jonge) gidsen die totaal geen rekening houden met de dieren, erg jammer want zo kun je veel vernielen.

Heel indrukwekkend waren ook de typisch Masaai mensen. Wel jammer dat ze verjaagd zijn uit de krater en nu toch wel een beetje aan hun lot worden overgelaten. Zij hebben een heel hard leven. Onze lodge, de Ngorongoro Farmhouse is werkelijk een aanrader, je beleeft er een aparte sfeer.

De Serengeti is een indrukwekkend gebied met veel wild en een variatie aan natuur. Wederom het vinden van wild, zoals Luipaard en leeuwen was mede door onze fantastische gids uniek. Hij gaf ons ruim de tijd en wij hadden de mogelijkheid om alles zelf aan te geven hoe we onze dag indeelden en hoe lang we de dieren wilde observeren. Mede hierdoor hebben wij een luipaard zien jagen van begin tot het einde, doch helaas het luipaard had geen geluk. Dit was uiteraard een unieke ervaring. Wat hebben wij genoten van de Serengeti die we van Oost naar West en van Zuid naar Noord hebben doorkruist, in een woord GEWELDIG. Onze accommodatie's waren perfect, met als uitschieter de Mbalagati lodge. Deze lodge was inderdaad niet alleen heel duur maar ook topklasse en een mooie ligging.

Het migration Camp was uitstekend met een goede uitgangsbasis voor het noordelijk deel van de Serengeti. De keuken was perfect alsmede het contact met de dieren 's-avonds en in de ochtend was werkelijk een ervaring op zich.

Na de Serengeti zijn we via Lake Manyara, Arusha, Dar es Salaam en Zanzibar naar Selous gevlogen. Dit is een totaal andere omgeving en natuur, maar wonderwel mooi. In deze omgeving is er weliswaar minder wild maar als je naar Tanzania gaat moet je deze omgeving toch gezien hebben. Het Rufiji Camp was inderdaad heel erg leuk, wel Italiaans georienteerd (beetje jammer). Hier in deze omgeving is er veel afwisseling, je kunt er game drives maken evenals boottochten op de Rufiji river. Er is niet zo veel toerisme wat ook zijn voordelen heeft en je kunt er heerlijk genieten van de rust (trouwens in heel Tanzania).

Vervolgens zijn we naar het Ruaha NP gevlogen naar het Jongomero Camp wat een heel familiaal camp is. Het eten is zeer goed en de sfeer, staff en accommodatie zijn geweldig. In deze omgeving zijn er verschrikkelijk veel Tse Tse vliegen, wat hebben we hierop gevloekt. We zijn zowat lek gestoken, net kruimelvla, wat je ook probeerde ze waren gewoonweg hardnekkig, het zijn in 1 woord MONSTERS. Dit Camp is prachtig gelegen aan de (droge) rivier, maar het wild kwam wel erg dicht bij je in de omgeving, wat hebben we genoten.

Tijdens de gehele reis hebben we breakfast en/of lunches in open lucht gehad, wat was dat fantastisch, echt in de middle of the bush.
Als laatste zijn we dan naar Zanzibar gevlogen waar we verschillende excursies hebben geboekt via de plaatselijke touroperator (spicy tour, stadswandeling Stone Town, Jozani Forest en zwemmen met de dolfijnen). Deze excursies zijn echte aanraders, maar eenmaal Zanzibar gezien is goed geweest, tenminste voor ons. Ons hotel, de Serena Inn is werkelijk het beste hotel van Stone Town, eten en bediening is perfect, vriendelijk en behulpzaam personeel.

In zijn geheel is deze vakantie door geheel Tanzania onze mooiste, wildrijkste en afwisselenste reis van heel zuidelijk Afrika geweest. Dit is ook mede dankzij onze uitstekende en zeer ervaren gidsen die wij hebben gehad en met name BLASSY. Deze man moet in ere worden gehouden want die zijn heel zeldzaam, vooral doorzijn vakkunde in Fauna en Flora en engelengeduld. En last but not least, ook danzij jouw medewerking Leony in het plannen van deze reis via het plaatselijk touragentschap in Arusha.

Dit was een GEWELDIGE reis. Bedankt.

Leony, zoals door jou gevraagd stuur ik hierbij nog enkele foto's voor op jullie website. Het is wel moeilijk om keuzes te maken daar al de foto's (in onze ogen) fantastisch zijn.

Hartelijk groeten,

Anne en Jochem L.L.
Neerpelt (België)

25 daagse Zimbabwe - Zuid Afrika camperreis

woensdag 2 november 2005 15:36

Goedemiddag Leony,

We willen je even bedanken voor de prima verzorgde reis, welke we bij jullie geboekt hebben. Zuid-Afrika is een bijzonder land met zeer veel verschillende natuur en cultuur.

Aangekomen in Zimbabwe werden we netjes opgehaald en naar ons hotel gebracht. Dit was trouwens een uitstekend hotel met alle voorzieningen. De Victoria Falls waren echt geweldig om te zien ook al stond er weinig water in de rivier en stroomde de Falls niet over de volle breedte. De mensen in Zimbabwe zijn ontzettend aardig, maar het is inderdaad aan te raden om veel dollars mee te nemen. De prijzen zijn daar gelijk aan de europese markt, een boottocht van 1,5 uur kost al snel 20 dollar per persoon.

Vervolgens hadden we een bizarre vlucht naar Johannesburg. Hij moest twee keer aanhalen om te landen en we hadden behoorlijk wat turbulentie. Hier stond ook keurig iemand te wachten van Bobo campers. Na de uitleg van de camper konden we op pad. Helaas waren we behoorlijk laat, waardoor we aardig door moesten rijden om op tijd op de camping te komen (deze zou namelijk om 17 uur sluiten). Zonder boodschappen te kunnen doen en met maar net voldoende benzine kwamen we rond 17.30 uur aan op de camping en gelukkig mochten we er nog op. Dit was dus behoorlijk krap ook doordat we wat vertraging hadden opgelopen tijdens de vlucht. Het Krugerpark was echt fantastisch.

De camping van St Lucia vonden we alleen wat tegenvallen. Je komt pas rond 14.30 uur ergens aan en dan heb je eigenlijk niet echt meer de tijd om te wandelen (alleen met gids mogelijk). Verder kon je daar wel naar het strand, maar daar was je ook na een uurtje uitgekeken. We wisten ook niet dat er geen restaurant oid was. Misschien is dit toch wel makkelijk om te vermelden in de routebeschrijving. We hadden gelukkig nog wel een blik spaghetti bij ons... De camping Lelyhoek was erg vervallen. Er zat net een nieuwe eigenaar in, sinds 1 oktober. In het zwembad stond geen water, alleen zwommen er twee kikkers. De toiletten waren ook niet alles en we voelden ons eigen daar niet echt veilig (als beveiliging liep er een oudere kreupele man en er zaten veel lokale mensen in de huisjes, welke ze verhuurden).

Cradock was iets beter, maar behoorde ook eigenlijk wel tot de slechtere campings (wederom met veel locals). De mooiste camping was toch aan zee in het Tsitsikammapark. Achter de camper zwommen de walvissen! Je kon ook naar de watervallen wandelen, echter was dit wel een behoorlijk gevaarlijke tocht! Je moest over rotsblokken klimmen langs de zee! Wel ontzettend mooi!
We hebben echt genoten en kijken terug op een zeer leuke reis!

Bedankt voor alle informatie!

Groetjes,
J. en J.
Meteren

21 daagse Honeymoon South Africa

dinsdag 11 oktober 2005 13:55

Hoi Leony,

Hier nog de beloofde uitgebreidere "evaluatie". Gisteren heb ik je al bedankt voor de geweldige organisatie van onze huwelijksreis, maar dat doe ik graag nog een keer. Alles was tot in de puntjes geregeld, (speciale) hotelkamers, restaurantreserveringen en in ieder hotel/guesthouse waar we kwamen wist men dat het onze huwelijksreis betrof en vaak kregen we een upgrade of een flesje gezelligheid of beide!! En het begon al met de fles die we van Wouter (van de autoverhuur) namens jou kregen. Heel erg aardig van je! Auto was trouwens prima, gloednieuw. Als ik dan toch kritisch moet zijn: er zat een cd-speler in en niet de aangekondigde casette-speler ;-)

Dan de hotels/guesthouses. Misschien dat je een aantal keer "mooiste kamer ooit gezien" tegenkomt, maar dat was dan tot op dat moment ook zo. Ze werden alleen steeds mooier!! En eigenlijk voor alle accomodaties geldt dat iedereen uitermate vriendelijk en behulpzaam was, dus dat zet ik er niet steeds bij!

River Manor in Stellenbosch is heel erg goed gelegen. Rustig, maar op 5 minuten lopen van het centrum. Daar begon het gelijk al met een upgrade én een fles wijn. Stellenbosch natuurlijk perfect als uitvalsbasis voor de wijnlanden, we hebben nog heerlijk geluncht bij Bosch en Dal. Het restaurant Terroir was leuk, het eten lekker, maar niet speciaal.

Daarna naar de Rothman Manor in Swellendam. Het weer was iets minder, dus we hebben weinig gezien van alle activiteiten die Swellendam te bieden heeft. De kamer was werkelijk prachtig, de mooiste die..... Was een upgrade naar een suite aan de vijver.
Toen volgde Oudtshoorn waar we in La Plume sliepen. Ook weer een upgrade naar een suite. Heel erg mooi. De eerste avond "met de pot" meegegeten en aangezien dit een werkende struisvogelfarm is, kregen we struisvogelbiefstuk. Lekkerder dan we daarna in een restaurant zijn tegengekomen, absoluut een aanrader! En natuurlijk de 2e avond gegeten bij Jemima's. Vinden wij toch ook een topper, aardige eigenaar die wat extra's doet.

1 nacht in Knysna in het Falcons View Manor gezeten. In Knysna kwamen we helaas aan op zaterdagmiddag en toen waren de meeste winkels dicht en dan is het erg rustig. Toen maar vroeg naar jouw aanrader gegaan (Phantom Forest) en daar genoten van het uitzicht, de zonsondergang en het eten. En het was goed dat je vooraf geboekt had, want anders waren we voor niets gegaan!

Kariega Game Reserve viel eigenlijk een beetje tegen, maar die hadden we dan ook zelf uitgezocht ;-). Ontvangst en informatie vooraf vanuit Kariega had beter gekund. Na een lange rit kwamen we aan om 15.15 en de eerste vraag was of we nog meewilde op de game drive van 15.30. Daar heb je dan niet veel zin in (wij in ieder geval niet), maar het zijn wel dingen die bij de (niet lage) prijs inbegrepen zitten. Ze presenteren zichzelf bovendien als zeer luxe lodge en wij zaten dan zelfs in die Ukhozi lodge. Hoewel die ongelooflijk groot zijn, verstaan wij toch iets anders onder "luxe". Bijvoorbeeld geen verwarming (en die kan je best nodig hebben), geen TV of radio/CD.

De game drives waren wel echt fantastisch (in een open jeep, dus als het regent...). Onze Ranger (Leonard) heeft echt z'n best gedaan om voor wat onvergetelijke momenten te zorgen en dat is aardig gelukt!! Het park is wat klein, maar al met al een leuke paar dagen. Het eten gaat gezamenlijk, erg gezellig. En toen Esther zich één avond niet geweldig voelde, werd er zonder probleem een 3-gangen diner naar de kamer gebracht.

Daarna 2 min of meer tussenstops. De eerste, Cycads on Sea is een mooi guesthouse met een zeer vriendelijke eigenaar. Die kwam 's avonds nog aanzetten met een flesje bubbels. En hij gaf ons nog 2 folders mee voor jou, maar eigenlijk hoopte hij dat je een keer langs zou komen. Maar het dorp zou ik niet aanraden. Hooguit voor surfers, maar voor de rest is er weinig of niets te doen. De tweede was de Lily Pond Lodge in Nature's Valley, gerund door 2 Nederlanders en die doen dat erg leuk. Schitterende Lodge (die ze aan het uitbreiden zijn) in een hele mooie omgeving (vlakbij Tsitsikamma). Afhankelijk van de grote van de groep wordt er gezamenlijk gegeten (was ook voortreffelijk). Heel erg leuke, vriendelijke en persoonlijke benadering!!

Kleine tegenvaller was de Auberge Burgundy in Hermanus. Misschien waren onze verwachtingen te hoog, maar met name door hun folder leek het alsof je met je neus op de zee zat en de walvissen vanuit je bed zou kunnen zien. Nou kon dat ook wel, mits je het bed zou verhuizen naar het Franse balkonnetje ;-) Het bed en de douche waren alleen geschikt voor mensen tot 1,70 en het hoog geprezen restaurant was prima, maar niet meer dan dat! De suite die we hadden was wel heel groot.

Alles werd goedgemaakt door het verblijf in Constantia uitsig!! Ook hier kregen we een upgrade, maar dat was gelijk naar een heel huisje. Zo konden we mooi al onze spullen in een aparte kamer dumpen en op en top genieten van de toch al niet kleine kamer met open haard. Ook de badkamer was meer dan ruim. Bij binnenkomst in de kamer stond er een grote fruitschaal met champagne klaar. Ook de reserveringen in beide restaurants waren zeer goed besteed (en nodig, want de restaurants zijn populair). Nog een kleine tip voor mensen die daar ook heengaan, mocht een wijntour voorgesteld worden, niet doen. Gewoon zelf rijden en dan de wijn maar uitspugen!! Geld kan je beter besteden aan een paar flesjes!

Tot slot het Floreal Guesthouse in Kaapstad. Ook hier kan ik je weer complimenten maken Leony. Je had mooie kamer voor ons geboekt met een geweldig uitzicht. Guesthouse is erg leuk, met een aardige manager en een héél aardige en behulpzame guard (Jean-Marie). Goeie locatie, aan de voet van de Tafelberg en 10-15 min. rijden van the Waterfront. Het was echt een fantastische reis en onze hooggespannen verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Leony, nogmaals onze dank voor alle geregel, boekingen en suggesties. We hebben genoten en daar heb jij zeker je rol in gespeeld!

Groetjes,

E. & H.
Amsterdam

17 daagse "South Africa Scenic Route"

woensdag 7 september 2005 21:35

Beste Leony,

we zijn inmiddels al weer een paar dagen terug en hebben een geweldige vakantie gehad.

Alles was prima verzorgd en de vakantie heeft zeker aan al onze verwachtingen voldaan.

De enige onduidelijkheid die we hadden was dat in de reisbeschrijving stond vermeldt dat de reis inclusief de Sowetotour was, echter moesten we nog ter plaatse 300 rand per persoon betalen om hier aan deel te nemen.

De geboekte accomodaties ware prima, het B'guesthouse had een geweldige gastvrouw, we zijn daar enorm verwend.

We zullen zeker jullie ( en Sunway Travel )promoten bij onze kennissen

Gr P. ( en familie )
Best

36 daagse camperreis, Zuid Afrika

woensdag 10 augustus 2005 17:05

Leony, dank voor je reactie. We hebben inderdaad een fantastische vakantie gehad en willen zeker nog een keer terug in het voor jaar maar ik ben bang dat er voorlopig nog niet inzit. Het was heel fijn om weer een paar weken met Lindi op te trekken en haar familie te ontmoeten. Dat was een hele bijzondere ervaring.

Dank voor je bemoeienis met deze reis en weet tot een volgende keer.

groet

E.
Vianen

37 daagse camperreis Namibie & Zuid-Afrika

maandag 31 januari 2005 15:43

Beste Leony,

Wij zijn weer terug en hebben een supervakantie gehad!! Afrika is ons zeer goed bevallen, we gaan vast wel weer eens terug.

Ook het reizen met ons kleine kindje en de camper ging erg goed. Wel vroegen we ons af hoe lang de campers het vol gaan houden op die lekkere gravelroads van Namibië... . We hadden af en toe wat pech met de camper maar dat werd uiteindelijk ook weer opgelost.

Onze terugreis met South African Airways is prima verlopen, we hadden mazzel want het vliegtuig zat niet vol.
Maar de heenreis was echt heel slecht Ten eerste zaten we op erg slechte plekken, terwijl er op de plekken met meer beenruimte 'gewone' mensen zaten.

In ieder geval wil ik je nogmaals bedanken voor alle hulp, mochten we nog es naar Afrika gaan dan mail ik je weer.

Groetjes van M.
Renkum

Oh ja, we hebben in Namibie ook nog een NL stel ontmoet die met een Bobo camper reisde en het bleek dat ze het ook via jou geboekt hadden. Grappig!

24 daagse Zuid-Afrika & Swaziland kampeer safari

zaterdag 29 januari 2005 19:15

Hai Leony,

Het heeft even geduurd, maar hier dan toch eindelijk een mailtje.

Allereerst nogmaals bedankt voor het regelen van onze heerlijke vakantie. De safari met Sunways was fantastisch. Onze gidsen Gary en Michael hebben erg goed voor onze groep gezorgd. We hebben veel gezien, gedaan en meegemaakt. Van zon tot hagel, alle soorten weertypes hebben we meegemaakt. Mocht je een indruk willen krijgen van wat allemaal, dan kun je een deel van onze foto's zien op de volgende site: http://homepage.mac.com/mvisscher/SAHighlights.html

Ook ons verblijf bij Rudi en Philippa (Helderberg Country House) was heerlijk. Die dagen hebben we lekker relaxed doorgebracht en werden heerlijk verzorgd. We hebben een beetje aan het strand gelegen, Robbeneiland bezocht, en zijn gewoonweg helemaal bijgekomen van alle indrukken van de reis daarvoor. Rudi hebben we op de valreep nog een hand kunnen schudden. Hij kwam ongeveer een half uur voor wij weer moesten vertrekken terug in Raitby, grinnik.

Als tijd en geld het toelaten, zijn we zeker van plan Afrika nogmaals te bezoeken!

Groetjes,
M. en D.
Wadenoijen & Utrecht

20 daagse rondreis Zuid Afrika, Swaziland

donderdag 9 december 2004 19:47

Hallo Leonie

Een beetje laat, maar ik moet je complimenteren met de bijzonder goed verzorgde reis. De hotels waren prima en het was een geweldige vakantie. De Kia Prego was een wat lui en rumoerig en vooral het busje in George was behoorlijk afgejakkerd en beschadigd. Het laatste hotel was een verrassing voor mij. De naam van het hotel kwam me wel bekend voor, doch ik heb er verder niet bij stilgestaan. Toen ik arriveerde wist ik het echter meteen, het hotel was van een zakelijke realtie van mij, nl. de Baarsma Groep. Ik ken Sip Baarsma bijzonder goed en heb daar met zijn medevennoten een goed gesprek gehad.

Nogmaals onze complimenten.

Met vriendelijke groet

Rien van S.
Weert

37 daagse 4 x4 Landrover safari reis door Zuid Afrika, Botswana, Zambia

maandag 08-11-2004 11:02

Hallo Leony,

Hartelijk dank voor onderstaand mailtje. Sorry dat ik zo laat reageer maar ik lees dit mailtje nu pas daar ik nog 2 weken thuis ben geweest (vakantie).

Wij zijn gezond en wel terug gekomen vanuit onze avontuurlijke reis, met mooie herinneringen en ook minder prettige (auto). Dat verdwijnt toch naar de achtergrond door, in het geheel, de fantastische reis die we hebben gehad.

Wat Raoul betreft, dat is een man waar je op kunt rekenen en die ten alle tijden bereikbaar is geweest. Echt een geweldig contactadres. Mocht ik eind deze week nog geen restitutie hebben ontvangen dan neem ik even contact op met Raoul. Het bedrag van de tweede huurauto is reeds afgeschreven van onze creditcard, dus het zou fijn zijn als we het bedrag zouden ontvangen. Mocht het echter te lang gaan duren dan laat ik wel iets horen.

Het was voor ons de eerste keer dat we in Botswana waren, maar het is echt de moeite waard. Het is toch anders dan Namibie en Zuid-Afrika, vooral de delta. Mocht je tijd hebben dan is het beslist een bezoekje waard. De Okuti lodge en het Gunn's camp zijn inderdaad prachtige locatie's en het Tuli-blok, Mashatu is een echte aanrader. We zijn blij dat we dit gedeelte ook gezien hebben. Is niet zo toeristisch maar dat hoeft ook niet. Het was in 1 woord "geweldig".

Helaas hebben we jullie niet kunnen bezoeken, we zijn wel door Somerset West gereden, doch de tegenslag in Sprinkbok (auto) hebben we 1 dag verloren en hebben we ons reisschema in Zuid-Afrika iets moeten aanpassen waardoor we geen tijd hebben gehad. We hebben het nog even overwogen maar dan zouden we te laat arriveren in George.

We zouden het inderdaad heel erg fijn vinden en op prijs stellen als jullie in Nederland zijn om bij ons binnen te wippen. Neerpelt en Stramproy liggen niet zover van mekeer verwijderd (ongeveer 20 km). Dan kunnen jullie tevens de foto's bekijken en een indruk krijgen van Botswana (als jullie er nog niet zijn geweest). Laat maar iets horen. Wanneer is het de bedoeling dat jullie naar Nederland komen?

Ik moet nu inderdaad weer in het dagelijks ritme (jachtige-:((((() komen en zal zeer zeker nog mailen met jullie (wie weet voor een volgende reis). By the way doen jullie ook Tanzania en Kenya op individuele basis?

Jullie zijn een fantastische hulp geweest bij het verwezenlijken van een prachtige reis. Nogmaals bedankt en we houden contact.

Met vriendelijke groeten,

Anne L.
Eindhoven

10 daagse tuinroute rondreis

dinsdag 26 oktober 2004

Beste Leony,

Ik ben net terug in donker, koud en nat Geneve, maar heb nog steeds de zon en het licht van Zuid Afrika in mijn hart en hoofd, plus een stel fraai bruine armen. We hebben een geweldige reis gehad, heel erg bedankt voor de prima suggesties en arrangementen!

Bij deze wat feedback over de diverse oorden, is misschien nuttig voor jullie voor volgende bezoekers.

Floreal House is geweldig! Mooi guesthouse, erg mooie kamers, heerlijk ontbijt, goede staff en goede onderlinge verhoudingen dus een zeer gezellige sfeer. Er zit een Hollander, Robert geheten, die de boel prima runt. Lekker zwembad, ongelooflijke uitzichten, en ook op gemakkelijke wandel afstand van Kloofstreet voor een avondje eten en uit. Een aanrader, top!

Lyngrove was heerlijk, we zijn helemaal via Paarl en de Helshoogte pas gereden, en hebben lekker bij Delaire wijnhuis gepiknikt, op de pas. Wat een landschappen.

Lyngrove is een oase, we hadden een heerlijke kamer, met enorm bad, en zijn s avonds bij een leuke gourmet-pub vlak bij ze gegaan, Froggies, hoort bij de veel sjiekere Auberge. Leuk en lekker. Er was een aardige Hollandse die er een maand of 6 meeloopt als gastvrouw, de eigenaar Barry gaf prima advies over leuke wijnhuizen om te gaan proeven.

Vandaar zijn we langs de kust naar Hermanus gereden, we zagen al heel snel walvissen, ook zeeleeuwen of -honden, van alles. Ocean Eleven beviel ook helemaal! Wat een plek.

We zijn eigenlijk heel blij dat Auberge Burgundy niet lukte, we zaten in onze suite bovenop de cliffs en konden ook vanuit het bad (!) prima walvissen kijken. Het was helaas te winderig voor de boottocht, maar daardoor hadden we de volgende dag meer tijd om via een heel spannende route naar Waterkloof te gaan. We zijn natuurlijk uitgebreid Cape Agulhas gaan bekijken, in een gierende wind, en toen van Bredasdorp vias een gravel road gereden langs de Hoop natuur reservaat ( dat hebben we op weg naar Klippe rivier bezocht) en zijn toen bij Malgas met het hand pontje over de Breede rivier gevaren. De rivier was heel wild, met golven, best eng. Jos heeft vlijtig meegewerkt aan het overtrekken van de pont, ik doe er een fotootje bij.

Waterkloof was een heerlijke plek. Een hartelijk stel mensen, Hannes familie woont al sinds 1704 of zo op die plek, en ze hebben allebei heel wat te vertellen. De farm is een free range struisvogel farm, en we zijn dus inderdaad mee eieren gaan zoeken, tot ongenoegen van de dames struisvogels die erop zaten! We kregen erg lekker en mooi traditioneel eten, met waterblommetjes de eerste dag, en struis, de volgende avond woei het niet meer en toen heeft Hannes een braai gedaan voor ons, erg gezellig. Vanaf Waterkloof zijn we naar Witzand gereden, en hebben o.a. in de Indische oceaan gezwommen, leuk! Waterkloof is de meest huiselijke van alle plekken waar we zijn geweest. Hannes en Christien hebben zoals ik al zei veel te vertellen over het leven daar in een toch vrij traditionele Afrikaanse gemeenschap, met kinders op kostschool en buren ver weg. Heel interessant. De kamer was ook zeer goed verzorgd, we hadden eigenlijk het gebruik van 2 slaapkamers en 2 badkamers, omdat we er alleen waren. Het is wat simpeler dan in bijv. Klipperivier, maar erg warm en gezellig. We hebben er een heerlijke middag niets gedaan bij het zwembad, dat beviel uitstekend.

Op weg naar Klippe rivier zijn we in de Hoop geweest, waar we bij de zee een beetje hebben gewandeld en weer walvissen gezien. Mooi landschap! Helaas begon het toen te regenen, en dat bleef het doen, steeds harder! Het was onze enige regen-dag, en het haardvuur in onze prachtige kamer in Klippe Rivier maakte veel goed. Grappig contrast, overigens, van de Afrikaners, die vertellen hoe de Britten vroeger niet bepaald geliefd waren naar de zeer Engelse sfeer van Klippe rivier. Mooie plek, schitterend! We hebben de volgende dag een prachtige tocht gemaakt via de Tradouw pas en zijn toen in met heerlijk weer nog een aantal wijn-bedrijven in de Robertson wijn vally afgegaan, hebben o.a. bij Bon Courage heerlijk geluncht.

Terug in Kaapstad waren we blij dat we precies wisten waar ons bed was voor die avond. We werden ook echt als vrienden binnengehaald in Floreal House. Het had in Kaapstad al 2 dagen geregend, maar dat hield net op voor we aankwamen, dus wij hebben nog uitgebreid van Kaapstad kunnen genieten.

We hebben dus echt genoten, zijn helemaal ontspannen geraakt daar, en willen eigenlijk allebei meteen weer terug! Het was ook heerlijk samen, niet in het minst door de prima kamers met zalige grote bedden en baden! Ik doe er ff 2 fotootjes bij, dan weet je wie je deze heerlijke tijd hebt bezorgd. Heel veel groeten, ook namens Jos,

Anna V.
Geneve, Switzerland

Zuid Afrika reis

woensdag 14 augustus 2002 21:16

Hoi Leony,

Nou, we hebben inderdaad een onvergetelijke reis beleefd in Zuid Afrika. En we kunnen niet anders zeggen dan dat je het allemaal perfect voor ons hebt geregeld! Werkelijk alles is gesmeerd verlopen. We hebben enorm genoten van alle wilde dieren en van de natuur, en we hebben allerlei weersoorten meegemaakt, van mist/regen tot zonnig weer en winderig.

We zullen zeker nog eens terugkomen in Zuid Afrika, want alle accomodaties zijn ook goed bevallen. De mensen zijn erg aardig en overal was het lekker schoon! En inderdaad is het leven daar voor ons goedkoop. Kortom een ideaal vakantieland, en zeker in deze periode, want het was bijna nergens druk.

We zullen jullie organisatie zeker bij iedereen aanbevelen.

Groeten, Pascal en Jacqueline T.
Purmerend

Camperrondreis Zuid-Afrika

donderdag 16 mei 2002 20:09

Hoi leony,

Wij hebben een fantastische ervaring gehad in zuid afrika. We konden zo van vliegveld in de camper ideaal en ze vroegen geen kopie rijbewijs of wat dan ook. De campers hadden kleine mankementen maar niks problematisch hoor.

De reis verliep verder prima we hebben wat kleine aanpassingen in reisschema aangebracht ivm beter verdeling van rust tijden. De campings die we hebben aangedaan waren zeer uiteenlopend van luxe (primitief tot zeer luxe) de prijzen liepen ook sterk uiteen echter niet conform luxe.

Het krugerpark vonden we fantastisch we hadden denk ik ook geluk met de aanwezige dieren wat het al gauw interressant maakt. Maar daar weet jij alles van.

De panaroma route was ook zeer de moeite waard om te rijden. We vonden het ook interressant om door zululand te rijden echter de hoofdstad Marbane vonden we maar niks, ook die markt niet dan zagen we gewoon onderweg meer mooie en leuke dingen. Hluhluwe was ook leuk maar we waren al verwend, toch nog beesten kunnen spotten.

toen zijn we naar kust gereden jeffrey bay erg mooi helaas kregen we hier wind en regen(tegen regen kon de camper niet echt veel vocht en doorslaan, bedden werden nat) Inleveren van de camper zonder probleem (leuk en aardig mens) vlucht ging perfect naar elisabeth en ook daar stonden de campers keurig voor ons klaar.

Addo park was ook leuk/ zijn we een nacht gebleven ochtend een game drive gemaakt en toen weer verder helaas nog steeds wat slechter weer.

Tuin route viel ons eerlijkgezegt wat tegen wel mooie panorama maar weinig bloem( het zal wel aan het seizoen hebben gelegen) en omdat we al veel panorama gezien hadden waren we hier niet meer zo onder de indruk.

Struisvogels zeer veel gelachen en ook de grotten imposant ook nog naar cango wildlife ranch geweest.

Stellenbosch wandeling gemaakt door stad en verder naar kaapstad gegaan.

Kaapstad het schiereiland bijna rond gereden (weg was afgesloten bij houtbay) en volgende dag nog tafelberg op gegaan.

Al met al een fantastische ervaring die we niet hadden willen missen/ vluchten campers en camping prima geregeld.

Het 2e deel hadden we helaas geen atlas en camping gids in de campers deze kwamen goed van pas in eerste gedeelte. Zelf een atlas gekocht maar helaas geen camping boek ergens kunnen vinden. Gelukkig kwamen we de campings spontaan langs de weg tegen en is alles goed gekomen en was het zeer verrassend waar we zouden camperen.

Voor opa en oma soms te veel/ hadden wel wat meer rust gewild maar daar hadden we geen genoeg tijd voor. En ben toch blij met de keuze dat we alles gedaan hebben.

Willen jou ook bedanken voor de fijne begeleiding.

Indien je meer info over de aangedane campings van ons zou willen ben ik je graag van dienst.

mvg jacqueline van S.
Nieuwegein

Zuid Afrika reis

donderdag 28 maart 2002 12:23

Hoi Leony,

Alles is supergoed gegaan en we hebben echt genoten ! We hebben ons geen moment onveilig gevoeld en we hebben heel veel gedaan en gezien. En het kost daar allemaal niks, met die lage Rand... We hebben meer dan 6000 km gereden!

Groetjes,

Louise M.
Duiven

Zuid-Afrika rondreis

maandag 19 november 2001 10:55

Beste Leony,

Zoals gezegd wij hebben een wereldweek gehad. Eigenlijk veel te kort, maar volgende keer wellicht langer.

De ontvangst en vriendelijkheid op Eikendal was ongekend. Alles perfect schoon en erg aardig. Je voelde je absoluut een gast en dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, zeker niet in Nederland. Het ligt ook lekker centraal en mooie uitzichten. Zeker aan te bevelen. Verder was de Palmiet ook bijzonder. Het was net teruggaan in de tijd. We hebben aangezeten aan het "Candlelightdinner" en waren zeer verrast over de aankleding van de tafel met al het antiek en de hele tafel lag bezaaid met rozenblaadjes.

Persoonlijk vind ik het gebied tussen Stellenbosch en Sommerset mooier en iets interessanter voor de toerist. Wij zijn ook nog naar Constantia geweest en zijn ook behoorlijk onder de indruk. Verder overal geweldig gegeten en de prijzen zijn ongelooflijk laag in onze Nederlandse ogen. Dat is natuurlijk wel een leuk pluspunt.

Voor wat betreft de wijn, ik denk dat wij ongeveer 20 wijnhuizen bezocht en beproefd hebben, met als resultaat dat er ergens in januari een schip in Amsterdam twee pallets met wijn voor ons bij zich heeft. We hebben dus flink ingekocht en kunnen niet wachten dat het afgeleverd wordt. Wat een fantastische wijnen hebben we geproefd en dus ook gekocht.

Wij gaan zeker nog een keer binnen niet al te lange tijd want nogmaals het was PERFECT. Ik ben jaloers op jou dat je in december er ook weer naar toe gaat, maar vooruit.

Heel veel groetjes

Marjan K.
Blaricum

Zuid Afrika rondreis

dinsdag 13 november 2001 9:53

Goedemorgen,

Zondag teruggekeerd uit het prachtige Stellenbosch en Paarl in Zuid Afrika. Ik wil graag iedereen bedanken die ervoor gezorgd heeft dat wij een perfecte reis gehad hebben. Speciaal Leonie die ons geweldige restauranttips heeft gegeven, die wij bijna allemaal geprobeerd hebben. (Misschien kunnen jullie deze mail naar haar doorsturen).

Wij hebben een fantastische "eerste indruk" gekregen van een schitterend land en van ongelooflijke lekkere wijntjes en etentjes mogen genieten. Wij gaan zeker in de nabije toekomst terug om nogmaals te genieten van al die mooie uitzichten en lieve mensen die wij tegengekomen zijn.

Nogmaals hartelijk dank en graag tot ziens.

Joost en Marjan K.
Blaricum

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer over ons cookie gebruik op de Cookies pagina